Ti měli údajně opakovaně nabízet několikamilionový úplatek ekologům, když přestanou protestovat proti obnovení těžby čediče na Tlustci. Za podplácení a spoluúčasti na podplácení jim hrozí až šestileté vězení.Podle Josefa Godanyho z České geologické společnosti má ložisko kvalitního čediče na Tlustci velký strategický význam v celostátním měřítku.

„Od roku 1989 se v celé republice neotevřelo jediné ložisko, v současných jsou minimální zásoby, hledal se náhradní zdroj. Tlustec vycházel nejlépe," uvedl Josef Godany. Ten pro Liberecký kraj před časem aktualizoval s dalšími odborníky strategický dokument surovinové politiky, který podrobně analyzuje zásoby ložisek a je vodítkem k případné těžbě v příštích letech.

Jak uvedl, případná znovuobnovená těžba čediče by musela splňovat řadu přísných kritérií. „Těžilo by se do kotlíku bez zásahu do okolí, maximální množství vytěženého materiálu by se muselo přepravovat po železnici. Kladl se důraz na rekultivaci," řekl geolog. Jak dále uvedl, při práci spolupracovali s těžaři kvůli údajům, které mají pouze oni. Na druhou stranu ani příprava strategického dokumentu nebyla pro těžaře neznámá, veškerá data byla volně přístupná na internetu.

Jan Legner prý s Jiřím Čechem (na snímku) nabízeli úplatky kvůli obnovení těžby na Tlustci.Jan Legner měl pod smyšleným jménem kontaktovat předloni v červnu představitele českolipského Hnutí Duha Miloslava Lomiče a Miroslava Šimonka ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Vystupoval jako zástupce německé firmy, která má zájem na spolupráci se současným majitelem lomu Tlustec a na obnovení těžby.

Poté, co jeho identita praskla, už jako zástupce Kamenolomu Brniště měl nabízet úplatky. „Každému z hnutí nabídl až 1,3 milionu korun, pokud se zcela přestanou angažovat proti těžbě," uvedla státní zástupkyně Eva Mesiarkinová.

Jan Legner tvrdil, že uplácet nechtěl. Prý chtěl „pouze" zdiskreditovat ekology. „Kdyby se to povedlo, bylo by zábavné dočíst se v novinách, že ekologická sdružení takto fungují," uvedl před časem Jan Legner.

To, že by se spolu s ním podílel na uplácení, ale těžař Jiří Čech odmítl s tím, že ho Legner jen využil.

Oba muže zadržela protikorupční policie, na níž se ekologové obrátili, loni v létě. Z vyšetřování vyplynulo, že pokud by ekologové ustoupili od protestů a usnadnili tak získání povolení k těžbě, mohli by díky tomu těžaři vydělat zhruba 180 milionů korun za dvacet let.

Čedič, který patří k nejkvalitnějším v zemi, se na Tlustci začal dobývat v roce 1988. Od té doby proti sobě stojí těžařské firmy a ekologové spolu s místními obyvateli. Těm se na několik let podařilo těžbu zastavit. O její obnovení začal usilovat nový majitel lomu, firma Chlup.