Po neznámém žháři pátrali českolipští kriminalisté pět měsíců. Na začátku vyšetřování asi nikdo nepředpokládal, že za vším stojí čtrnáctiletý chlapec. „Ten se při čtvrtečním výslechu ke všem požárům přiznal. Prý požáry zakládal proto, že se mu to líbilo, neměl přitom žádný zlý úmysl," řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Poprvé zaměstnal hasiče 3. července kolem čtvrté hodiny nad ránem, když na křižovatce ulic Mariánská a Mikovcova zapálil dva kontejnery na tříděný odpad a pak ještě nedaleko mezi Mariánskou a Okružní ulicí jeden takový. V dalších dnech hořely kontejnery v ulicích Brněnská, Budyšínská a Hradecká.

Chlapec s trvalým bydlištěm v České Lípě se vždy vytratil po půlnoci z domova tak, aby si toho rodiče nevšimli, a při svých toulkách městem si zakládal ohníčky, jen tak pro radost. O tom jeho rodiče neměli nejmenší tušení. Policisté si v souvislosti s vyšetřováním případu vyžádají psychiatricko psychologické posudky soudních znalců na psychický stav chlapce, které poskytnou odpověď i na otázku, zda jednal pod vlivem duševního onemocnění a zda má sklony k pyromanii.

„Po skončení dokumentování případu policisté spisový materiál vzhledem k chlapcově věku tak jako tak odloží z pohledu trestně právního, nicméně záleží i na dalších zjištěných skutečnostech, zda bude chlapci soudem pro mladistvé uloženo nějaké výchovné opatření nebo případně ochranná výchova," dodala policejní mluvčí.