Už v březnu a dubnu a zveřejnili o případu první, ale neúplné informace. A mezitím kriminalisté dál sbírali indicie a důkazy, podle kterých by jednoznačně usvědčili pachatele.Klec spadla tento týden. Ve čtvrtek nad ránem si pražská kriminálka došla pro sedmatřicetiletého muže přímo do bytu v České Lípě. Případ padělatele maturitních vysvědčení tím vyvrcholil.

Policisté už na začátku dubna informovali, že na Vysočině a v Karlovarském kraji obvinili tři lidi, kteří si podle nich za částky kolem 14 tisíc korun na internetu pořídili falešné maturitní vysvědčení. Zveřejnili také domněnku, že stopy padělatele vedou na Českolipsku.

To se nakonec potvrdilo. „Výrobce maturit" byl ze čtvrtečního zásahu údajně hodně překvapený. Myslel si, že má vše dobře promyšlené, záměrně se se svými zákazníky osobně nesetkával a žádný z nich tak neznal místo jeho pobytu.

„Snažil se komunikovat jen přes telefon, a pak tak, aby se se zákazníkem nepotkali a neviděli. Přes poštu a přes účet," uvedl ve zpravodajství FTV Prima Pavel Just, vedoucí 8. oddělení obecné kriminality.

Jedno falešné maturitní vysvědčení vyšlo na 14 tisíc korun. A kriminalisté už nyní vědí, že ho padělatel neprodal jen jednou, ale že se jednalo až o desítky případů. Muže už proto také obvinili z padělání a pozměnění veřejné listiny.

„V tuto chvíli je obviněn pro prodej dvou takových maturitních vysvědčení. Nicméně kriminalisté mají dostatek indicií proto, aby mu v nejbližší době obvinění rozšířili o dalších téměř šedesát prodejů těchto padělků. V tom případě mu bude hrozit trest odnětí svobody až na šest let," uvedl Tomáš Hulan, mluvčí Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy.

Kriminalistům se podařilo zjistit, že českolipský padělatel byl ke svým „klientům" velkorysý. „Umožnil jim určit si, s jakým prospěchem a z jakého jazyka maturovali," doplnil Hulan.

Obvinění čeká i na zákazníky

Případ má ještě jednu zajímavou okolnost: obviněných bude nakonec celá řada. Kriminalisté se totiž chystají i na padělatelovy zákazníky. „Těm totiž hrozí obvinění ze stejného trestného činu, jako padělateli samotnému, neboť padělek veřejné listiny zakoupili vědomě. Jediný rozdíl je v délce trestu, která těmto zákazníkům hrozí. Oproti obviněnému mohou za mřížemi strávit o polovinu kratší dobu, tedy maximálně tři roky," doplnil Tomáš Hulan.

Jednou z osob obviněných z užití falešného maturitního vysvědčení je čtyřiadvacetiletý muž z Jihlavska, který doklad o ukončení střední školy potřeboval pro získání zaměstnání.

„Padělané vysvědčení předložil při žádosti o získání práce jako pravé, i když věděl, že předmětnou střední školu nikdy nestudoval a maturitní zkoušku neskládal," uvedla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

Podle ní byly falzifikáty velmi zdařilé. „Laik by neměl šanci padělek poznat," řekla s tím, že padělky takové kvality nevznikají „někde na koleni".

Obvinění si vyslechla už i dvacetiletá žena ze Sokolovska, která na inzerát nabízející falešné maturitní vysvědčení odpověděla loni v květnu. Podezřelá měla sdělit své osobní údaje a dále konkrétní údaje o škole a oboru v Karlových Varech, který navštěvovala, avšak nikdy ho nedokončila.