Rychlý návrat za mříže zřejmě čeká 36letého muže z Českolipska, který ve středu v Lípě zaútočil na seniorku a oloupil ji.

Recidivista teprve v úterý opustil brány věznice. 74letou ženu si vyhlédl v jednom z panelových domů v ulici Jižní v České Lípě, když v přízemí čekala na výtah. „Přistoupil k ní zezadu a bez varování jí do obličeje vystříkal téměř celý obsah práškového hasicího přístroje,“ popsala mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Teprve, když s tím skončil, začal na seniorku pokřikovat, ať mu dá peníze. Ta mlžila, že žádné nemá, ale tomu lupič neuvěřil a prohledal jí kapsy bundy, kde našel peněženku s hotovostí 900 korun a platební kartou. S lupem se dal na útěk.

Musel ke sporáku

V patách mu byl jeden z nájemníků domu, který zaslechl seniorčino volání o pomoc a vydal se pachatele pronásledovat. „Poté, co ho doběhl, vzal mu odcizené peníze a ty ženě vrátil. S pachatelem se více nekonfrontoval z toho důvodu, že se musel vrátit zpátky do svého bytu, kde nechal při vaření zapnutou na maximum elektrickou plotýnku,“ uvedla Baláková.

Ještě během pronásledování ale požádal jednoho z řidičů na ulici, aby zavolal policii a později hlídce podal pachatelův velmi podrobný popis, díky kterému ho do půl hodiny hlídka zadržela v centru České Lípy.

Recidivista se dostal v úterý na svobodu po dvouapůlletém trestu za tři loupeže spáchané na ženách v ulicích České Lípy v roce 2014. „Vzhledem k tomu, že by na svobodě ve své násilné trestné činnosti s největší pravděpodobností pokračoval, podal vyšetřovatel státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vyšetřovací vazby, kam ho včera soudce Okresního soudu v České Lípě svým rozhodnutím poslal,“ dodala policejní mluvčí.

Za přepadení 74leté seniorky mu nově hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.