K loupeži došlo kolem půl jedenácté v ulici Bedřicha Egermanna, kudy důchodkyně procházela od nákupního střediska Lidl k podchodu na Okrouhlou. Tady se na ni vrhli mladík s dívkou, kteří se před útokem jevili jako nenápadný milenecký pár.

Jakmile se k nim ale žena přiblížila, třiadvacetiletý mladík si nasadil na hlavu kuklu, zezadu ji chytil pod krkem a povalil ji na zem. Přitom na ni jeho patnáctiletá společnice křičela, aby jim odevzdala svoje peníze.

Při zápase pak útočníci ženě vytrhli z ruky igelitovou tašku a kabelku a začali s lupem utíkat. Přepadená žena se nechtěla jen tak vzdát, proto ještě v poslední chvilce chytila zlodějku za oblečení. Mladík se jí ale zbavil tím, že jí kopl do nohy a ruky.

Dvojice poté utíkala dál a s voláním o pomoc se za nimi rozběhla i okradená žena. Nakonec pomohl náhodně projíždějící řidič osobního vozidla, který lupiče dojel a zadržel ho do příjezdu policejní hlídky, kterou zavolal.

Tímto zachráncem je sedmadvacetiletý muž z nedaleké Práchně, jehož pomoci si policisté velmi cení.

„Nebýt muže, který lupiče zadržel, bylo by možné s velkou pravděpodobností očekávat další loupežné útoky této nebezpečné dvojice, která si za svou oběť vyhlédla starší ženu a neváhala proti ní použít násilí. Každý další útok by mohl být agresivnější, neboť po prvním úspěšném přepadení obvykle vzrůstá sebevědomí pachatelů,“ dodává mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Společnici zadrženého mladíka se nejprve podařilo z místa na chvíli uprchnout, avšak policie ji díky podrobnému popisu jejího vzhledu do hodiny vypátrala, nepomohlo jí ani to, že se okamžitě převlékla.

Oba lupiči pocházejí ze stejného města na severu Čech a noc na úterý strávili v policejní cele.

Mladíka již policisté obvinili z loupeže, za kterou mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. Policisté navíc dali podnět k jeho vzetí do vyšetřovací vazby.

Dívka se bude ze svého provinění zodpovídat zvlášť, a to před soudem pro mladistvé.