Vše nejprve oddálilo zadržení jednoho z podezřelých, který byl několik měsíců na útěku a v únoru se vydal policii.

Další komplikací je, že všechny obviněné zastupuje stejná obhájkyně Klára Samková. „Ve výpovědích mužů jsou částečné rozpory. Soud proto zatím nepravomocně obhájkyni vyloučil,“ řekla náměstkyně krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Obhájkyně Samková s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

Podle Lenky Bradáčové je nyní otázka, jestli může být Klára Samková obhájkyní všech obviněných. „Soud musí vyhodnotit, a už v prvním stupni vyhodnotil, otázku kolize. Kdyby mezi nimi kolize byla, tak nemůže obhajovat všechny,“ dodala žalobkyně.

Pokud by z rozhodnutí soudu museli mít podezřelí jiné obhájce, podání obžaloby by to oddálilo. Jejich noví advokáti by se totiž museli s případem seznámit. „Tím, že si ji zvolili všichni, ale není úplný soulad mezi tím, co vypovídají, tak ona (Samková) se dostává do kolize,“ vysvětlila Bradáčová. Pokud takto rozhodne i odvolací krajský soud, může to podle jejího odhadu podání obžaloby zhruba o měsíc oddálit.

Podle Kláry Samkové jejím klientům znemožnil právní zastoupení advokátem, kterému důvěřují. „Tento krok je zásadním zásahem do práva na obhajobu, který, pokud bude stvrzen i odvolacím soudem, nastolí zcela nové poměry v české trestní justici,“ uvedla v prohlášení, které zaslala ČTK. Další podrobnosti zveřejní v pátek na tiskové konferenci v Praze.

Policie novoborský útok kvalifikovala jako pokus o vraždu. Samková v souvislosti s obhajobou mužů v médiích uvedla, že kvůli rozsahu práce při zastupování pěti lidí oslovila studenty právnické fakulty a požádala je o pomoc při vedení a obhajobě případu. To ale není možné a výrok proto posoudí Kontrolní rada České advokátní komory (ČAK). Mluvčí komory Iva Chaloupková řekla, že by se rada měla věcí zabývat zřejmě v květnu.

Útok se stal 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok zachytila i kamera. Poslední z podezřelých je stále na útěku.

Incident loni ve městě výrazně zvýšil napětí. Místní lidé na něj zareagovali pokojnou demonstrací, na které odsoudili násilí. Do Nového Boru ale přivedl i příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Strana ve městě uspořádala pochod a shromáždění. Na bezpečnost v ulicích také několik měsíců museli dohlížet policisté z pořádkové jednotky.