Dvacetiletého Jakuba Žigu poslal ve středu Krajský soud v Liberci do vazby.

„Byl zadržen v Anglii a na základě evropského práva převezen k nám," uvedl státní zástupce Radim Kadlček. Aby Jakub Žiga nemohl opět utéct a mařit vyšetřování, zůstane ve vazbě do zahájení soudního líčení. Jeho termín zatím stanovený nebyl.

„To, že ho v Anglii zadrželi, víme už dva týdny. Normálně tam rok žil, chodil do práce, svévolně chodil po ulici. Sám tam mám tři kluky, Jakub Žiga bydlel asi 300 kilometrů od nich," řekl Miloslav Tancoš jeden z představitelů novoborských Romů.

K brutálnímu mačetovém útoku v baru Pivní pomoc došlo loni 7. srpna. Na jeho začátku byl konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy, nato ji mladíci měli začít vulgárně urážet. Hosté se servírky zastali a mladíky vyvedli. Krátce poté vtrhla do baru pětice Romů s mačetami a obušky. Po jejich několikaminutovém řádění zůstali na zemi ležet tři zranění muži.

Čtyřem z pěti útočníků hrozí 15 až 20 let za mřížemi nebo až výjimečné tresty. Čelí obvinění ze zločinu ukončeného ve stadiu pokusu. Třem z obviněných rovněž přitíží, že útok spáchali na dvou a více osobách.

V reakci na mačetový útok svolaly matky z Nového Boru pokojnou demonstraci, na níž více než tisíc lidí odsoudilo násilí. Do sklářského města ale přivedl i příznivce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Strana ve městě uspořádala pochod a shromáždění. Na bezpečnost v ulicích také několik měsíců museli dohlížet policisté z pořádkové jednotky. Život v Novém Boru se postupně vrátil do klidných kolejí.