Liberečtí celníci při prohlídce jednoho podezřelého auta objevili tisíce cigaret.

„Hlídka libereckých celníků si povšimla stojícího vozu u Hrádku nad Nisou a rozhodla se ho zkontrolovat. V autě seděla žena (34) u auta postával muž (36). Muž se celníkům přiznal, že má u sebe 15 kartonů cigaret a 3 kg tabáku. Kuřivo koupil v Polsku a pěšky přenesl na území Čech. Když celníci provedli kontrolu auta, v zavazadlovém prostoru našli batoh a v něm cigarety a tabák. Jenže v ještě větším množství, než pašerák uváděl," řekl mluvčí libereckých celníků Martin Stočes.

Celníci při jediné akci zajistili 26 kartonů cigaret (5200 kusů) a 4 kilogramy řezaného tabáku. Vše bez tabákové nálepky platné v České republice. Pašování cigaret se muži nevyplatilo, protože o cigarety přišel a kromě toho musí zaplatit únik na spotřební dani 21 672 Kč.

Kromě toho stejní celníci u Hrádku nad Nisou odhalili ještě další dva případy pašování tabákových výrobků. Odhalili 6 kg tabáku a 3 200 cigaret s únikem na spotřební dani 20 897 korun.

Podle Stočese od začátku roku liberečtí celníci odhalili již osm desítek pokusů o nelegální převoz tabákových výrobků na území ČR. Zabránili tím úniku na spotřební dani na 1 milion korun. Zkonfiskovali před 200 000 cigaret a přes 200 kg tabáku. Neuplyne týden, aby celníci nezadrželi při převozu z Polska další tisíce cigaret.

PAŠOVANÝ TABÁK VE VEČERKÁCH

Stejnou zkušenost mají celníci z Ústeckého kraje. Neodhalují cigarety převážené z Polska do českého příhraničí, ale většinou v malých prodejnách a večerkách.

„V září jsme zajistili 35 kg tabáku v hodnotě 13 908 Kč a s daňovým únikem téměř 80 000 korun. Zabavili jsme také 1 024 kusů cigaret za více než 4 000 Kč a s daňový únik téměř 3 000 korun," uvedl Jiří Nejedlý z ústeckého celního úřadu.

Jako příklad Nejedlý popsal výsledek kontroly ve „Večerce" v Lovosicích.

„V obchodu a v osobním autu celníci našli cigarety a tabák ke kouření tzv. bez kolků. Na 1 700 cigaret bylo většinou z Běloruska. Kromě toho objevili celníci čtyři plastové dózy, ve kterých dohromady bylo přes půl kilogramu tabáku a kromě toho 73 balení tabáku ke kouření značky Golem," dodal Nejedlý.