Nebezpečného pachatele se jim podařilo dopadnout do hodiny od oznámení poslední ozbrojené loupeže.

Mladík přepadal ženy v České Lípě od začátku března, policistům se přiznal k šesti případům. Největší škodu způsobil hned při první krádeži, šestašedesátileté ženě na parkovišti obchodního domu vytrhl kabelku, v níž měla přes 17 000 korun v hotovosti, mobil a osobní doklady.

Nůž poprvé použil u přepadení čtyřiatřicetileté ženy 6. března. Napadl ji zezadu, žena ale u sebe neměla žádné peníze. „Varoval ji, že jestli mu právě lže, tak jí ublíží. Pak si kabelku zkontroloval a teprve, co zjistil, že u sebe opravdu žádnou hotovost nemá, nechal ji jít," uvedla Baláková.

V jednom případě chtěl přepadené ženě pomoci kolemjdoucí, který se ho rozhodl pronásledovat. Když ale na něj mladík vytáhl nůž, nechal ho utéct.

Lupiče se podařilo zadržet v neděli podvečer, hodinu poté, co přepadl poblíž městského stadionu čtyřiašedesátiletou ženu. Trhala tam kopřivy na barvení velikonočních vajíček, když ji překvapil zezadu. „S nožem v ruce, jehož špičku směřoval na její tělo, po ní požadoval vydání kabelky," uvedla Baláková. Lupiče podle ní vyvedlo z rovnováhy, že žena začala okamžitě křičet a utekl. Policisté v autě si ho všimli v Děčínské ulici, kde se v parčíku u okresního soudu snažil schovat za strom. „Jakmile sešlápli brzdu a z auta vystoupili, aby ho zkontrolovali, dal se na útěk. Policisté ho brzy doběhli," dodala mluvčí.

Soudce včera poslal lupiče do vazby, mladíkovi hrozí deset let vězení.