Případ se stal před několika dny ve Vratislavicích. Slušně vyhlížející mladý muž se vloudil do bytu staré paní s tím, že má pro ni nabídku na levnější odběr energií. Důchodkyně mu uvěřila a vpustila ho do bytu.

CHTĚL KÁVU A DOKLADY

„Mladík se ženě představil, uvedl své jméno, kontaktní údaje a název společnosti, kterou zastupuje," popsal situaci policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Mladý muž byl dokonce tak drzý, že ještě starou paní požádal o kávu, doklady i smlouvy na elektrickou energii.

KVAPNÝ ODCHOD

„Ženu samozřejmě nenapadlo, že si do bytu pozvala podvodníka, a z vedlejší místnosti požadované dokumenty přinesla," pokračoval mluvčí.

Bohužel u dokumentů měla uloženou i obálku s úsporami. Žena nechala mladíka bez dozoru v jiné místnosti, avšak ten, zřejmě proto, aby zjistil, kde má stařenka uloženy své peníze, ji zcela bez skrupulí následoval.

Žena překvapená mladíkovou přítomností mu místo dokumentů omylem předala obálku s hotovostí. Ten si ji prohlédl a vrátil, nicméně se pak začal chovat trochu podivně. Už nestál o žádné dokumenty a kvapně zmizel z bytu. Než jej stařenka o berlích dohnala, byl už pryč. Když si pak zkontrolovala obálku, bylo jí jasné, proč muž tak rychle uprchl. Z úspor jí zmizelo 55 tisíc korun.

DO VĚZENÍ AŽ NA PĚT LET

Žena proto kontaktovala policisty, kterým předala popis pachatele. Uvedla, že by se mělo jednat o mladého muže přibližně ve věku dvacet let, střední, asi 175 cm vysoké postavy. Měl tmavé, upravené vlasy sčesané dozadu a byl velmi slušně oblečen do tmavého svetru ke krku, tmavých kalhot a na nohou měl tmavé šněrovací boty. Mluvil plynule česky, bez nářečí či dialektu.

Policisté začali případ ihned vyšetřovat. Jak potvrdil mluvčí, pokud by se jim pachatele podařilo dopadnout, mohl by jít do vězení až na pět let.

POZOR NA NEZVANÉ NÁVŠTĚVNÍKY

„Musíme opětovně apelovat na důvěřivé občany, aby si k sobě nezvali nikoho neznámého. Nevěřte cizím lidem, kteří nabízejí peníze, nákup levných předmětů nebo například snížení sazeb energií, ale také vracení přeplatků za služby," upozorňuje mluvčí.

Statistické údaje, které policie Libereckého kraje eviduje za uplynulý rok, hovoří jasně. Případů, při nichž jsou za využití lživých legend okradeni senioři, přibývá. Jen za poslední rok jich policisté vyšetřovali dvacet, z nichž třináct označili jako trestné činy. Nejoblíbenější metodou mezi podvodníky stále zůstává vydávání se za příbuzného, například vnuka, který se ocitl ve finanční nouzi.