Víc než deset let za mřížemi hrozí trojici mužů, která ze severu Čech do Saska propašovala téměř 50 kilogramů marihuany. Jejich případem se právě zabývá ústecký krajský soud.

„Jednání bylo odročeno na 20. června, kdy může být vyhlášen rozsudek," uvedl předseda trestního senátu Ondřej Peřich.

Na proces muži čekali ve vazbě. Podle státní zástupkyně Barbory Jorové každý ve skupině zastával jinou roli. Karel Straka pěstoval marihuanu, Slavisa Grekulovic zajistil potřebné vybavení a Václav Volmuth spolupracoval na vývozu marihuany do Německa.

„Marihuanu pěstoval Straka v obci Blíževedly Skalka na Českolipsku a předával ji Grekulovicovi. Ten ji před vývozem do Německa uskladnil v areálu prodejny Bio Garden v Děčíně," popsala státní zástupkyně Jorová.

V HLEDÁČKU POLICISTŮ

Marihuanu se trojice obžalovaných poprvé pokusila propašovat do Německa v prosinci 2015. „Volmuth nejprve projel trasu, aby zkontroloval, zda někde po cestě nestojí policejní hlídka. Potom informoval řidiče, že silnice je čistá," stojí v obžalobě. Policisté zaznamenali jejich komunikaci přes sms zprávy. Řidiče pak zadrželi v Pirně se 48 kilogramy drogy. Jeho případ převzaly německé soudy.

Podruhé si policisté na pěstitele a pašeráky marihuany došlápli loni v březnu, kdy si zájemce z Německa pro drogu přijel přímo za Grekulovicem.

„Na cestě s drogou z Čech do Saska na parkovišti u dálnice A17 ho zkontrolovala hlídka. Policisté u něho našli půl kilogramu marihuany," podotkla státní zástupkyně Jorová. Nejednalo se o nahodilé akce. Policie pašeráky marihuany sledovala.

Před soudem jako první vypovídal Grekulovic, který tvrdil, že s dovozem marihuany do Německa neměl nic společného, ač si u něj obžalovaný Straka objednal zeminu a řadu technických zařízení pro zahradničení. „Nevěděl jsem, že Straka pěstoval marihuanu. Občas jsme ji spolu jen kouřili," prohlásil Grekulovic.

„Marihuanu jsem měl doma jenom pro svou spotřebu," řekl o nálezu 54 gramů drogy při prohlídce jeho domu v Dolních Habarticích.

Pašování drog popřel i Karel Straka. Drahé zařízení asi za 300 tisíc korun měl prý v domě jenom proto, že si pěstoval marihuanu pro vlastní spotřebu. „S Grekulovicem jsem se skamarádil, navštěvovali jsme se a chodili na výlety," připustil Straka s tím, že dalšího obžalovaného Volmutha vůbec nezná. Ten u soudu odmítl vypovídat.

Zatímco Václav Volmuth už byl souzen sedmkrát, Grekulovic a Straka stojí před soudem poprvé.