Třináct let vězení navrhovali státní zástupci trojici mužů za to, že v roce 2003 měli unést podnikatele Martina Říhu, mučit ho a nakonec zabít. Kvůli důkazní nouzi ale Krajský soud v Liberci v úterý všechny tři muže obžaloby zprostil. Trest si neodnesl ani čtvrtý muž, kterého obžaloba vinila z pokusu o krádež v Říhově domě.

„Nebylo shromážděno dostatek důkazů, abychom došli k závěru, že byla vina obžalovaných jednoznačně prokázána,“ okomentovala své rozhodnutí soudkyně Eva Drahotová. Podle státního zástupce Martina Tvrdíka byla předložena řada důkazů nepřímých. Jak ale upozornila Drahotová, ty k odsouzení nestačily. „Musíme se řídit zásadou - v pochybnostech ve prospěch obviněného,“ vysvětlila soudkyně.

Liberecký okresní a krajský soud. Ilustrační foto.
Kauza Říha nekončí. Budou vyslýcháni další svědci

Martin Říha byl zakladatel První pražské družstevní záložny. Za její vytunelování byl na začátku století odsouzen, než však stihl nastoupit do vězení, zmizel.

Podle obžaloby měla trojice mužů Říhu unést z jeho domu ve Zloníně u Neratovic, mučit jej měli mimo jiné v jednom z penzionů v Josefově Dole na Jablonecku. Pomocí vrtání kolen či pálení letlampou z něj měli vylákat přístupový kód k jeho trezoru. Ten se pak měl pokusit vykrást čtvrtý obžalovaný.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Hledaný zakladatel vytunelované záložny Říha byl zavražděn na Liberecku

Brutálnímu mučení následně podle obžaloby Říha podlehl. Problémem však je, že se dosud nikde nenašlo jeho tělo. „Je to atypická situace. S tím, že bychom soudili vraždu, aniž bychom věděli, kde se nachází tělo oběti, jsem se ještě nesetkala,“ poznamenala soudkyně Eva Drahotová.

Obhájci proto během líčení často zmiňovali možnost, že je Říha ještě naživu, pravděpodobně někde v zahraničí, kam utekl před rozsudkem. „Znali jsme se dobře, když ho propustili z vazby, jel jsem za ním, říkal mi ‚Tady už nebudu ani minutu‘,“ tvrdil Robert Šulc, kterého soud viny zprostil.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Hledaný zakladatel vytunelované záložny Říha byl zavražděn na Liberecku

Obžalovaní přijali rozsudek s povděkem a vzdali se lhůty na odvolání. „Celé to vnímám jako špinavou pomluvu,“ uvedl další z nich, Vladimír Stratil. „Vlastně ani nevím, proč tu stojím, neexistuje jediný důkaz, že bych s tím měl něco společného,“ doplnil třetí z mužů, Pavel Malý. Zda je případ po patnácti letech u konce, není jasné, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

SHRNUTÍ PŘÍPADU

12. dubna 2000: Policie zadržuje Martina Říhu kvůli podezření z podvodu, Říha nastupuje do vazby.
20. prosince 2002: Říha je odsouzen na deset let, zpronevěřit měl 276 milionů korun, proti rozsudku se odvolává.
11. dubna 2003: Říhovi vypršela tříletá vazba, rozsudek ale stále není pravomocný, dostává se proto na svobodu.
18. dubna 2003: Televize Nova informuje o zmizení Říhy z jeho domu ve Zloníně, podle ní byl buď unesen, nebo uprchl.
27. června 2003: Soud na nezvěstného Říhu vydává zatykač.
Podzim 2003: Říhovi rodiče podávají trestní oznámení na jeho dva bývalé spolupracovníky. Myslí si, že jej zavraždili. Jedním z nich je i Robert Šulc.
22. ledna 2004: Vrchní soud potvrzuje Říhovu vinu, zvyšuje trest na 11 let, Říha je ale stále nezvěstný.
leden 2005: Po Říhovi pátrá i Interpol.
30. října 2016: Televize Prima informuje o tom, že Říha je pravděpodobně mrtvý, z jeho vraždy policie obvinila tři muže.

Soudcovský talár. Ilustrační foto.
Z vraždy tuneláře Říhy na Liberecku byli obviněni tři lidé