Do začátku prázdnin zbývá už jen pár dní. Zatímco všichni balí kufry na dovolenou, zlodějům začínají žně. Opuštěné byty lákají nenechavce.Před odjezdem je třeba byt řádně zabezpečit. Bezpečnostní dveře a zámky jen minimalizují možnost nezvané návštěvy. Od věci není ani pojištění bytu. „Nejméně chráněnými vstupy do bytů a domů jsou nejčastěji balkóny a okna. Zloději obcházejí a typují objekty, do kterých stojí za to vniknout. Vhodná žaluzie zabrání zbytečnému prohlížení vnitřního interiéru," popsala policejní mluvčí Ludmila Knopová a pokračuje: „V panelových domech je vhodné občanům připomenout nutnost důsledného zamykání vstupních dveří a nevpouštění cizích osob do domu."

Nedejte zloději záminku k vloupání

Pokud odjedete, dohodněte se s rodinou nebo sousedem na pravidelném vybírání poštovní schránky. Přeplněná schránka pouze upozorňuje na vaši nepřítomnost. „Před odjezdem se dohodněte se sousedy, příbuznými či známými, aby občas do vašeho domu či bytu zašli, změnili polohu záclon, žaluzií, otevřeli na chvíli okno, změnili polohu rohožky. Velmi důležité je vybírat poštovní schránku, neboť schránka plná pošty či reklamních letáků sama o sobě signalizuje, že majitel je delší dobu mimo bydliště a byt je bez kontroly," doplnila Ludmila Knopová.

V dnešní době již není problém nastavit si elektronický spínač rozsvícení světel nebo zapínání televize. I podobná banalita může potencionálního zloděje zmást. Z tohoto důvodu není dobré zbytečně šířit informaci o odjezdu. Zvláště v menších městech nebo obcích se šíří podobná informace rychleji, než by jste čekali.

Myslete na možné komplikace

Své o letních dovolených ví i hasiči. Ti jen v loňském roce v období prázdnin zažehnávali na území celé republiky 2 817 požárů. Při nich zemřelo 22 lidí a 168 jich bylo zraněno. Požár v domácnosti zaměstnal hasiče celkem ve 401 případech a škoda dosáhla až 80 milionů korun. „Před odjezdem na dovolenou bychom neměli zapomenout na základní pravidla požární bezpečnosti, abychom se opravdu mohli v klidu těšit z letní pohody a nedošlo ke zbytečným újmám na zdraví nebo škodám na majetku," vysvětlila Nicole Zaoralová, mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Stejně jako před každým odjezdem je potřeba zkontrolovat všechny elektrické spotřebiče, zda jsou vypnuté. Pokud je to možné, vypněte i ledničku a mrazák. I od nich hrozí riziko požáru. Vypnout můžete i televizi a anténu. „Zavřete všechna okna, i když bydlíte ve vyšších patrech. Prudký déšť může způsobit škody nejen uvnitř vašeho bytu, ale může dojít k protečení vody i k sousedům pod vámi. Prudký poryv větru může způsobit i rozbití skla v okně a padající střepy mohou zranit někoho před domem," pokračuje Nicole Zaoralová.

Pokud si v domě důvěřujete, můžete nechat svazek klíčů právě u souseda. Ten v případě technických problémů nebo jakýchkoliv komplikací může hasičům byt odemknout, čímž zabrání nutnému násilnému otevření dveří.