Rovnou do vězení putoval v úterý dvaatřicetiletý muž z Prahy, kterého v České Lípě zadrželi místní policisté. Muž závislý na pervitinu ukradl v Lípě auto, zavinil nehodu a poté se snažil ujet policejní hlídce. V Praze byl nedávno odsouzen za loupež

Přijel za tetou

Na Českolipsko muž dorazil společně s osmnáctiletou přítelkyní za svou tetou. V úterý se ale dvojice ocitla bez peněz, které potřebovala na cestu zpět do hlavního města. „Muž vypověděl, že se proto snažil prodat řetízek z chirurgické oceli a z toho důvodu ráno zašel do posilovny v Hrnčířské ulici v České Lípě. Když tu postával u recepce, všiml si, že z bundy jednoho zaměstnance vyčuhuje klíč od auta," popsala začátek úterní akce mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Pražák poté na nic nečekal, klíče se zmocnil a díky dálkovému ovládání našel na parkovišti to správné auto. Černou Škodou Superb poté i s partnerkou zamířil do centra.

Na křižovatce si však popletl cedule a místo na Prahu ujížděl směrem na Děčín. Svou chybu si uvědomil ve Stružnici, kde vůz otočil a zamířil zpět do České Lípy. Cestou stihl způsobit karambol s nákladním autem a přestože na škodovce zůstala škoda za nejméně 90 000 korun, pokračoval ve své zběsilé jízdě dál.

Nezkušený řidič

„Důvod, proč řízení nezvládl, vysvětlil později do protokolu sám. Bylo to totiž teprve po čtvrté v jeho životě, co řídil auto," uvedla Baláková.

V tu chvíli už byl nebezpečný řidič v hledáčku policie. „Policisté hlídkové služby podezřelé vozidlo identifikovali v Děčínské ulici v České Lípě a jeho řidiče stavěli světelným i zvukovým znamením. On nezareagoval okamžitě, ale až po chvíli zajel k benzinové čerpací stanici PAP OIL v Děčínské ulici, kde vypnul motor," řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Hlídku chtěl pokousat

Na výzvu policistů muž z vozu nevystoupil. Naopak znovu nastartoval. Než se však stačil rozjet, využila hlídka toho, že škodovka měla po předchozí nehodě vysypané sklo u dveří řidiče a muže zpacifikovali pomocí slzotvorného prostředku. „Řidič byl jak nepříčetný, plival na policisty a dokonce je chtěl pokousat. To se mu nepovedlo," dodala Baláková.

Své sehrály drogy v jeho těle, které potvrdil orientační test. Muž sám přiznal, že od svých patnácti let užívá pervitin a svou dávku si vzal i v úterý. Podobně na tom byla jeho osmnáctiletá přítelkyně na sedadle spolujezdce. Ta skončila na policejní služebně proto, že nebyla schopná prokázat svou totožnost a jen nesouvisle blábolila. Po ověření totožnosti ji policisté ještě ten den propustili.

Na svobodu si ale dlouho počká její partner. Policisté mimo jiné zjistili, že byl v nedávné době pražským soudem pravomocně odsouzen za loupež k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Soudce následně rozhodl o jeho okamžitém dodání do vězení. Za úterní případ z České Lípy bude později souzen zvlášť.

U muže policie našla také teleskopický obušek a slzotvorný sprej. Jeho partnerka zase měla u sebe schovaný nůž. „K čemu byli takto vybaveni, zatím nevíme," uvedla policejní mluvčí a doplnila: „Pohotoví policisté řidiče naštěstí zastavili dříve, než našel správný výjezd na silnici I. třídy na Prahu, kde by vzhledem k hustotě provozu i povětrnostním podmínkám mohl způsobit mnohem větší karambol se skutečně tragickými následky."