Zkušený podvodník řádil během posledních týdnů v České Lípě. Láká z důvěřivých lidí peníze za elektroniku, kterou jim slíbí a poté nedá.
Mezitím jim však sdělí, že elektronika je kradená a prodá jim toho mnohem víc, než se původně domluvili.
„Vůbec jsem ho neznal. Oslovil mě s tím, zda nechci koupit notebook za osm tisíc v hodnotě více než dvojnásobné. Důvěřoval jsem mu, a tak jsem řekl, že ano. Několik dní trvalo, než se znovu ozval. Dal jsem mu peníze a jel s ním pro počítač,“ svěřuje se jeden z poškozených. „Počítač mi nedal a řekl mi, že se jedná o kradené zboží a že teď mají nějaký problém s policií, ať chvíli počkám. To už ale měl mých osm tisíc,“ pokračoval.
„Další den se mi opět ozval, že toho bude víc, ale že musím připlatit. O peníze jsem nechtěl přijít, a tak jsem mu dal další čtyři tisíce. Sliboval dva notebooky. Takto to pokračovalo další dva dny, během kterých ze mě vymámil celkem více než šestnáct tisíc za slibované zboží v hodnotě přesahující sto tisíc. Stále opakoval, že po něm jde policie a že musím chvíli vydržet. Už mi to sliboval každou hodinu,“ dodává.

To už ale podle něj dostal strach a sám se udal policii, že se zapletl do nekalého obchodu s kradeným zbožím.
„Vůbec jsem zatím netušil, že jde o podvod. Zavolal jsem policii a nabídl jim spolupráci při jeho zatčení. O peníze mi v tu chvíli už vůbec nešlo. Nechtěl jsem s tím už mít nic společného. Od policistů jsem se ale dozvěděl, že jsem nejspíše hloupě naletěl známému podvodníkovi, který je v tomto oboru už známá firma.“
Českolipský kriminalista jeho slova potvrzuje.
„Tohoto muže už velmi dobře známe z minulosti, kdy za stejné trestné činy byl i trestaný. Za poslední týdny takto podvedl minimálně další tři důvěřivce, které připravil dohromady o více než sedmdesát tisíc. Jejich výpovědi jsou naprosto shodné. Vždy jim nabídne zboží, vyláká z nich peníze a pak jim řekne, že jde o zboží kradené a láká z nich další a další peníze. Hřeší na to, že lidé, kteří se zapletou do obchodu s kradeným zbožím, nebudou chtít vypovídat,“ vysvětluje kriminalista s tím, že je pravděpodobné, že podvedených lidí je tak ve skutečnosti možná mnohem více a i škoda se tak mohla vyšplhat i vysoko nad sto tisíc.
„Nyní už je tento muž v cele předběžného zadržení a čekáme, zda na něj soud uvalí vyšetřovací vazbu,“ dodává kriminalista na závěr.