Z dvou vražd bezdomovců v České Lípě obvinili policisté dvaadvacetiletého muže, který rovněž žije na ulici.

První vražda se stala v pátek. Tělo dvaapadesátiletého muže objevili na půdě vybydleného drážního domu, zvaného olejárna v českolipské části Svárov. Muž byl ubit cihlou.

„Asi po čtyřech hodinách se nám v ulici Borská podařilo vypátrat spícího podezřelého,“ uvedl liberecký policejní ředitel Vladislav Husák. Údajný pachatel, dvaadvacetiletý muž bez domova původem ze Semilska, se k vraždě doznal.

V lesíku za českolipským gymnáziem měli kriminalisté v neděli najít tělo ženy. Na místě jsou nyní svíčky a květiny.
Mrtvých bezdomovců v Lípě bylo asi více

Kriminalisté do České Lípy vyjížděli i v neděli, kdy další z bezdomovců nalezl tělo své devětatřicetileté zavražděné přítelkyně.

Jak a kde žena zemřela, nechtěli policisté kvůli probíhajícímu vyšetřování sdělit. Podle informací Deníku ji zavraždili na louce u sídliště Špičák, nedaleko českolipského gymnázia.

Vražda ženy se stala ještě před páteční vraždou muže. Ženu v komunitě postrádali už od půlky listopadu. „Důkazy ukázaly, že se v obou případech jedná o stejného pachatele,“ řekl Husák.

„Mladík se ostatním bezdomovcům údajně už před časem chlubil, že ženu zabil, nikdo tomu ale nevěřil,“ prozradil kriminalista Vladimír Lukášek.

AŽ VÝJIMEČNÝ TREST

Policie mladíka obvinila z dvojnásobné vraždy. „Pokud bychom muže nevypátrali, jsme přesvědčeni, že by ve svých činech pokračoval,“ dodal Lukášek. Soud vzal mladíka, který byl už dříve za násilný čin trestán, do vazby. „Podezřelému hrozí trest 15 až 20 let odnětí svobody, případně výjimečný trest,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Proč muž vraždil, se teď vyšetřovatelé snaží zjistit. „V této komunitě část lidí užívá pervitin, ve velkém se zde pije alkohol,“ popsal Lukášek. V Libereckém kraji už letos policisté vyšetřovali dvě vraždy a dva pokusy o ně.

Vězení. Ilustrační snímek
Ženu po dialýze okradl bezdomovec a vláčel ji po zemi. Hrozí mu vězení