Omítky obchodů, panelových domů, rodinných domů, garáží, ale také o sloupky oplocení, plastové kontejnery, nájezdové můstky ke garážím a další plochy „vyzdobil“ se sprejem v ruce sedmadvacetiletý výtržník, kterého se policistům podařilo před několika dny dopadnout. Způsobil škodu za 287 tisíc korun.

„Na většinu z objekktů nastříkal číslici 23 a jen v několika málo případech na fasády nasprejoval svou přezdívku,“ uvádí policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že policistům k dopadení pomohli svými poznatky strážníci českolipské městské policie. Své malůvky obviněný umísťoval především na sídlištích Sever, Lada a Špičák.

„Policisté v průběhu vyšetřování případu zjistili, že třiadvacítky zaplavily město proto, že tento mladý muž vyznává hudební styl freetekno,“ říká Baláková, podle které je tento hudební styl s číslovkou 23 historicky propojený.

ŠKODU CHCE NAPRAVIT

„Symboliku jeho příznivci propagují. Freetekno je undergroundová odnož techna a právě na to jsou fanoušci třiadvacítky hrdí,“ vysvětluje policejní mluvčí.

Obviněný prý při výpovědi do policejního protokolu uvedl, že svého činu lituje, a že by rád způsobené škody napravil. „Například tím, že své čmáranice vlastnoručně odstraní. Otázkou zatím zůstává, zda o jeho nabídnutou pomoc majitelé dotčených objektů projeví zájem,“ dodává Ivana Baláková.