Organizovanou skupinu zlodějů, kteří soustavně a cíleně okrádali novoborský podnik Crystalex, dopadli českolipští kriminalisté. Z krádeže a podílnictví obvinili čtyři muže z Nového Boru ve věku od 39 do 55 let, hrozí jim až pět let za mřížemi.

Pachatelé měli spadeno na sklenice strojové výroby značky Claudie, podniku způsobili jen za dva měsíce škodu ve výši 150 tisíc korun. Konečná suma po dokončení inventury bude ale podle mluvčí českolipské policie Ivany Balákové významně vyšší.

Celá kauza začala už před dvanácti lety, když si devětatřicetiletý muž po skončení pracovního poměru v Crystalexu úmyslně ponechal svazek klíčů od skladu se sklem. O jedenáct let později, loni v prosinci, se s nimi poté vydal na průzkum, aby zjistil, zda stále do zámku pasují a také, co se na místě změnilo.

„S jedním se mu podařilo dveře do skladu odemknout. Ten prohledal a z kanceláře si odnesl nové klíče od dalších skladových prostor. Jakmile získal informace z místa, začal sklad postupně rozkrádat," uvádí Baláková. Odvážet krabice s kradenými sklenicemi bývalému zaměstnanci Crystalexu pomáhal jeho třiačtyřicetiletý známý.

Pachatelé měli spadeno na sklenice strojové výroby značky Claudie, podniku způsobili jen za dva měsíce škodu ve výši 150 tisíc korun.Společně potom do party přibrali i pětapadesátiletého obchodníka, který byl ochotný kradené zboží odkoupit. Ten se bude zodpovídat z přečinu podílnictví. „Když jej policisté navštívili doma, byl ze všeho tak překvapen, že se na místě ke své trestné činnosti doznal a s policisty spolupracoval," popisuje Baláková.

K páchání trestné činnosti se nechal nakonec přemluvit také jednačtyřicetiletý zaměstnanec Crystalexu. Skupině byl užitečný díky informacím zevnitř.

„Zpočátku zloděje informoval mobilním telefonem o tom, kde se právě po podniku pohybují pracovníci bezpečnostní agentury, aby se jim mohl vyhnout. Později bylo ale třeba odnášet ze skladu více věcí, a tak se na krádežích podílel i on," dodává Baláková.

Kriminalisté načapali zloděje přímo při činu, když je minulou neděli zadrželi kolem půl druhé v noci v Novém Boru. Policisté o události informovali až v pátek. Pachatelé, kteří měli kradeným zboží napěchované auto až po střechu, byli z dopadení v šoku. „Policisté jim tu noc zabavili sklenice za desítky tisíc korun," říká mluvčí policie. Trojice mužů si ještě ten den převzala usnesení o zahájení trestního stíhání.