Jen letos už třikrát namířil zloděj na ženu za přepážkou pošty v Proseči pistoli a chtěl peníze. V lednu, v květnu, v pondělí. A také předloni. Zatímco minule byl vždy úspěšný. Tentokrát žádné peníze neodnesl. Zato pracovnici na přepážce zase k smrti vyděsil. Na pohled do ústí hlavně nezapomene.

„Maskovaný muž na ženu namířil zbraň a plynně česky požádal o vydání finanční hotovosti,“ potvrdila policejní tisková mluvčí Vlasta Suchánková událost, která se stala krátce před čtvrt na pět odpoledne. Okamžitě dodala, že se nikomu nic nestalo.

Peníze se zloději nepodařilo podle severočeské regionální ředitelky České pošty Olgy Sykové odnést kvůli současnému dobrému zabezpečení pobočky v Proseči. Zaměstnankyně se také duchapřítomně utekla schovat do zázemí. „Zloděj odešel s prázdnou a zachytily jej i kamery,“ dodala Syková.

V době uzávěrky listu byli policisté stále na místě incidentu. „Je to velmi čerstvé. Se zajištěnými stopami budou kriminalisté dále pracovat a budou vyhodnocovat i kamerový záznam,“ dodala Suchánková. Rozhodně pobočku České pošty v Proseči nad Nisou hned druhý den lidé otevřenou nenajdou.

„Je nám to moc líto a omlouváme se za to, ale vzhledem k události bude pobočka uzavřena až do odvolání,“ konstatovala ředitelka Syková. Situaci zdejších starších lidé, kteří musí buď na poštu do Jablonce nebo do Vratislavic, plně chápe. Slíbila, že se pobočku pokusí otevřít co nejdříve.

Po předchozích přepadeních prošla pobočka letos na jaře rekonstrukcí směřující především na zvýšenou bezpečnost lidí i peněz. Tehdejší pracovnice na přepážce se sem po zotavení ze šoku už nevrátila. Nyní má nepěknou zkušenost další žena.
Za trestný čin přepadení se zbraní v ruce hrozí pachateli až deset let ve vězení.