U Krajského soudu včera pokračovalo hlavní líčení s drogovými pachateli z Liberecka. Obžaloba viní vůdce skupiny Petra Ryžáka, ale i komplice Jakuba Jona, Františka Hippmanna, Michala Kernera, Michala Kulhavého a Nikolu Müllerovou z nedovolené výroby a prodeje více jak třiceti kilogramů pervitinu v období od září 2010 do února 2012. Tímto množstvím si obvinění mohli vydělat třicet milionů korun. V trestné činnosti měl každý z obviněných svou roli. Jedni v Polsku nakupovali léky potřebné k výrobě drogy a pašovali je do Česka, jiní zase drogu vařili v Liberci, Jablonci a Hrádku nad Nisou. Petr Ryžák financoval nákup pomůcek, léčiv a chemikálií.

Výslechy svědků

Ne všichni svědci včera k soudu dorazili. Pokutu ve výši deset tisíc korun tak v nepřítomnosti dostala svědkyně, která, ač byla k výslechu pozvána, bez omluvy nedorazila. Další z pozvaných svědků, který měl vypovídat po poledni, se již delší dobu nachází v Americe. Jako první tak před senátem stanul drogově závislý Daniel Borkovec.

Ten vypověděl, že obžalovaného Petra Ryžáka velmi dobře zná. „Kupoval jsem od něj nepravidelně, zhruba pětkrát měsíčně, jeden gram pervitinu za tisíc korun," řekl před soudem. Na dotaz soudce Martina Omelky, jak velké množství od něj dohromady koupil, ale odpovědět nedokázal. „Nedokážu to odhadnout," omlouval se Borkovec. Podle něj velikost dávky určoval Ryžák odhadem. Soudce následně přistoupil ke čtení výpovědi Borkovce z dvacátého září loňského roku. Z té ale vyplynulo, že od Ryžáka nakupoval deset až patnáct gramů pervitinu měsíčně. Zároveň tehdy uvedl, že od něj mohl celkem nakoupit čtyři sta gramů. Aby si mohl měsíčně dovolit kupovat takové množství, chodil na brigády. Přivydělával si i taxikařením. Když ale peníze neměl, splácel to. Předání drog probíhalo doma nebo v autě. Sáček s pervitinem byl schovaný v komodě nebo v přihrádce automobilu. Na množství dávky se předem nikdy nedomlouvali. Svědkyně Miluše Králová zase uvedla, že drogy ji Ryžák sám od sebe nikdy nenabízel. Jako dodavatele si ho vybrala proto, že se o něm vědělo, že je prodejcem.

Borkovec mimo jiné včera uvedl, že se mu obžalovaný Ryžák v minulosti svěřil, že má jisté kontakty na policii. Víc k tomu ale neuvedl. Prý nesmí. Podle jeho tvrzení mu Generální inspekce bezpečnostních sborů nařídila, aby mlčel.

Soud byl odročen

Hlavní líčení v tomto případu bude pokračovat jednadvacátého listopadu, kdy bude vyslechnut i pracovník Národní protidrogové centrály (NPC).

Ryžák totiž v minulosti uvedl, že jednal na popud pracovníka NPC, který mu měl zajistit beztrestnost, pokud mu pomůže rozkrývat trestnou činnost pašování léků z Polska.