Léky pašovali i v nádrži Passatu

První úspěšný zásah si celníci připsali sedmadvacátého prosince v Harrachově, kde kontrolovali osobní automobil Volkswagen Passat s dvojicí Čechů jedoucích od hraničního přechodu s Polskou republikou. Jak následně při pohledu do auta zjistili, na sedačkách a podlaze leželo několik zbytků platíček od léků a příbalový leták k nim.

„Na základě tohoto zjištění přistoupili celníci k důkladné kontrole zastaveného automobilu, při které otevřeli a odšroubovali i víčko palivové nádrže, kde byly ukryty dva balíčky obalené alobalem a zakryté bílou textilií," informoval mluvčí Celního úřadu Libereckého kraje Martin Stočes.

V důkladně skrýši se celkem nacházelo dva tisíce osm set sedm kusů tablet léků.Skupinu pašeráků léků z Polska zadrželi krajští celníci.

Škodovka naplněná sáčky s léky

O tři dny později, tedy třicátého prosince, byli celníci úspěšní i ve Lvové na Liberecku ve směru do Jablonného v Podještědí, kde hlídka z důvodu kontroly zastavila projíždějící Škodu Octavii. A nestačila se divit. „U nohou spolujezdce celníci za plastovým krytem nalezli dva průsvitné igelitové sáčky bílé barvy, ve kterých bylo tisíc dvě stě kusů tablet léků," popsal druhý zásah Stočes.

Úspěšné kontroly

Dvě úspěšné kontroly z poslední doby nejsou ale dílem náhody. Podle Stočese mají celníci určité postupy na vytipovávání podezřelých automobilů. Jaké postupy měl na mysli, ale neuvedl. Každopádně pachatelé jsou v pozoru a jednotlivé úspěšné razie jsou tak nárazové. „Jakmile jsme při kontrole úspěšní, pašeráci si mezi sebou informace předávají a přesunují se na jiné hraniční přechody v republice," podotkl mluvčí celníků.

V loňském roce navíc pachatelé vystihli, že celníci se zaměřovali na pašování léků z Polské republiky, a tak je vozili přes Německo. Spoléhali totiž na to, že na hranicích právě s Německem je celníci kontrolovat nebudou. Ale pletou se. „Každopádně je nás málo na to, abychom pokryli celé hranice," dodala Stočes.

Zadržené muže a zabavené léky si převzali policisté.

Skupinu pašeráků léků z Polska zadrželi krajští celníci.