Pod záminkou obstarání atraktivní brigády a výdělku chtěl získat pozornost studentky, která si během letních prázdnin toužila přivydělat. Snaha pomoci a dobročinnost za aktivitou šestačtyřicetiletého Václav R. ale rozhodně nebyla.

Chlípný muž, který střídá své bydliště na různých místech Českolipska, se při schůzce kvůli brigádě domáhal pohledů na její odhalené poprsí, nutil ji ke svlékání, šokovanému děvčeti proti její vůli vyhrnoval tričko a osahával ji. Neváhal ji následně i vydírat, že si ji nahrál a video zveřejní na sociální síti. Sedmnáctiletá dívka se kvůli tomu nervově sesypala, bála se že oplzlý chlap své hrozby splní a několik dní proto ani nechodila do školy.

Okresní soud v České Lípě ho za přečin ohrožování výchovy dítěte a přečin vydírání podle trestního zákoníku potrestal podmínkou a dohledem.

Okresní soud v České Lípě.
Muž z Českolipska koketoval s 15letou dívkou na útěku. Znásilnil mě, tvrdí ona

„Za tyto přečiny a za sbíhající se přečin podvodu z trestního příkazu zdejšího soudu z března letošního roku se odsuzuje k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání osmnácti měsíců. Výkon tohoto trestu se podmíněně odkládá za současného vyslovení dohledu nad obžalovaným a stanoví se zkušební doba podmíněného odsouzení s dohledem v trvání třiceti šesti měsíců,“ konstatoval samosoudce Pavel Kříž.

„Úmyslně ohrozil citový a mravní vývoj dítěte tím, že ho sváděl k nemravnému životu a také jiného pod pohrůžkou jiné těžké újmy nutil, aby něco dělal,“ uvedl soudce a doporučil zejména studentům a mladým lidem, kteří ve velké míře právě v tomto období shání brigády, velkou opatrnost v navazování kontaktů s neznámými lidmi, protože mohou narazit na ještě většího lumpa. „Ostražitost se vyplatí, rozhodně není rozumné po jedné zprávě na messengeru k cizímu člověku sám nastupovat do auta a odjíždět s ním do neznáma,“ radil soudce Pavel Kříž.

Sám obžalovaný v hlavním líčení odmítl vypovídat a vyhlášení rozsudku se nezúčastnil.

Práce na opravě propustku pod silnicí I/9 v České Lípě je v polovině.
Ještě pár týdnů. Práce na opravě propustku v Lípě na Ladech jsou v polovině

Jak se vše vloni na konci dubna odehrálo, konstatovala v obžalobě státní zástupkyně Štěpánka Milerová. Konkrétně, že obžalovaný Václav R. prostřednictvím facebookové skupiny s názvem Práce, brigády, přivýdělky Česká Lípa a okolí reagoval ze svého messengerového profilu na zveřejněnou poptávku brigády poškozené dívky: „Po předchozí domluvě jí ještě téhož dne vyzvedl v Děčínské ulici, kde dobrovolně nasedla do jeho osobního automobilu. Následně s ní odjel za Českou Lípu, kde zaparkoval u lesní cesty. Vystupoval jako kamarád majitele baru Bílý Kámen a začal dívce nabízet práci ve striptýzovém klubu jako obsluha baru bez podprsenky s nabídkou částky 150 000 korun předem,“ řekla státní zástupkyně.

Dívka nabídku odmítla, proto na ni obžalovaný začal naléhat, aby si vyhrnula tričko a ukázala mu svá prsa. „Proti tomu se mladá dívka také ohradila, ale obžalovaný jí začal triko sám vyhrnovat nad prsa, nad podprsenku, přičemž poškozená se takovému jednání dál bránila slovně a triko si stahovala zpět dolů. On se však nechtěl nechat odbýt a opětovně triko vyhrnul a nejméně dvakrát jí sáhl na prso přes podprsenku, poškozená mu ruku odstrčila a poprsí si bránila tím, že si přes ně dala ruce,“ popsala žalobkyně.

Obžalovaný Daniel P. z Hradce Králové
I přeparkování auta pod vlivem alkoholu je trestný čin, řekl soud v Lípě

Václav R. ještě od vystresované studentky požadoval, aby si vystoupila z vozu a svlékla se do naha. Tím podle soudu úmyslně ohrozil citový a mravní vývoj dítěte tím, že jej vydal v nebezpečí osvojení si návyků nevhodných pro jeho věk, spočívající zejména v obnažování před cizí osobou. Naštěstí, nakonec svého jednání zanechal a odvezl poškozenou do místa jejího bydliště v Zákupech.

Nicméně, ještě ten den ji znovu kontaktoval prostřednictvím messengeru, žádal o osobní setkání a mimo jiné ji ve zprávě upozornil na to, že má ve svém vozidle kameru, na kterou zachytil, jak poškozená ukazuje své poprsí. „A v další zprávě po zhruba hodině a půl poškozenou vyzýval, aby mu napsala a vrátila mu peníze, jinak v opačném případě na sociální síti Facebook a ve škole zveřejní choulostivé video, na kterém je zachyceno poprsí poškozené, čímž v poškozené s ohledem na své předchozí nevhodné chování vyvolal důvodnou obavu o její čest,“ uvedla státní zástupkyně.