Obžaloba je vinila z toho, že předloni údajně zástupcům ekologických sdružení měli opakovaně nabízet několikamilionové úplatky, když přestanou protestovat proti obnovení těžby čediče na Tlustci.

Oběma mužům původně hrozil až šestiletý trest za zločin podplácení a spoluúčasti na podplácení. „Předložené důkazy neprokázaly, že by se dopustili uplácení," uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Milan Vencl.

Státní zástupkyně nesouhlasí

S jeho verdiktem nesouhlasila českolipská státní zástupkyně Eva Mesiarkinová, která se na místě odvolala. Kauzou se tak bude zabývat Krajský soud v Liberci. „Bylo tam aktivní korupční jednání. Z policejních záznamů je vidět, že Jiří Čech věděl o krocích Jana Legnera, připravoval mu podklady. Byl tam zištný motiv, kdy si chtěli zjednodušit dosáhnutí povolení k těžbě na Tlustci," řekla Eva Mesiarkinová.

Obhájci oproti tomu argumentovali, že Jan Legner jednal na vlastní pěst bez vědomí těžaře. Legner měl pod smyšleným jménem kontaktovat předloni v červnu představitele českolipského Hnutí Duha Miloslava Lomiče a Miroslava Šimonka ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

Vystupoval jako zástupce německé firmy, která má zájem na spolupráci se současným majitelem lomu Tlustec a na obnovení těžby. Poté, co jeho identita praskla, měl údajně už jako zástupce Kamenolomu Brniště nabízet úplatky. „Každému z hnutí nabídl až 1,3 milionu korun, pokud se zcela přestanou angažovat proti těžbě," uvedla státní zástupkyně Eva Mesiarkinová.

Diskreditace ekologů

Jan Legner tvrdil, že uplácet nechtěl. Prý chtěl „pouze" zdiskreditovat ekology. „Kdyby se to povedlo, bylo by zábavné dočíst se v novinách, že ekologická sdružení takto fungují," uvedl před časem Jan Legner.

Se svým plánem se měl svěřit Jiřímu Čechovi, kterého podle své obhájkyně obdivoval. Těžař podle své předchozí výpovědi ale nápad Legnera odmítl. „Řekl jsem mu, že je naivní a nemůže za mě takhle mluvit. Striktně jsem mu to zakázal," řekl před časem Jiří Čech.

Oběť policejního vyšetřování?

Oba muže zadržela protikorupční policie, na níž se ekologové obrátili, loni v létě. Z vyšetřování vyplynulo, že pokud by ekologové ustoupili od protestů, a usnadnili tak získání povolení k těžbě, mohli by díky tomu těžaři vydělat zhruba 180 milionů korun za dvacet let těžby.

„Situace Jiřího Čecha se dá přirovnat k filmu Velký blondýn s černou botou, v němž byl hudebník vtažen do hry tajných služeb. Klukovina Jana Legnera dostala klienta do tenat nepochopitelného policejního šetření," argumentoval při závěrečné řeči Čechův obhájce Tomáš Těmín s tím, že policie prý fungovala jako pravá ruka ekologů.

„Z toho ji usvědčují časové nesrovnalosti v návrhu státního zastupitelství na sledování osob. Jak mohla policie vědět dopředu, že Miloslav Lomič po několika měsících sám o své vůli zavolá s žádostí o druhou schůzku Janu Legnerovi, aby si ujasnil jeho nabídku. Byla to řízená policejní provokace," uvedla obhájkyně těžaře Hana Riedlová.

Její argumentaci dal za pravdu při zdůvodnění rozsudku také soudce Milan Vencl. „Je tam neuvěřitelná posloupnost schůzek. Práce policie byla více než aktivní," uvedl soudce Vencl. To ale podle něj nebylo podstatné pro rozhodnutí senátu o zproštění obžaloby.

Ekologa Miloslava Lomiče, jemuž měl údajně Legner nabídnout úplatek, verdikt překvapil. „Nezbývá než doufat, že rozsudek krajského soudu bude znít jinak," reagoval Lomič.

Čedič, který patří k nejkvalitnějším v zemi, se na Tlustci začal dobývat v roce 1988. Od té doby proti sobě stojí těžařské firmy a ekologové spolu s místními obyvateli. Těm se na několik let podařilo těžbu zastavit. O její obnovení začal před časem usilovat nový majitel lomu Jiří Čech a jeho firma Chlup.