Měli se starat o velkopěstírnu konopí, kterou českolipští kriminalisté objevili předloni v prosinci v areálu bývalých jatek v Dubici. Dvojici Vietnamců, kteří tento týden stanuli před libereckým soudem a hrozilo jim až dvanáct let vězení, ve středu soudce pro nedostatek důkazů osvobodil.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala. Pro oba požadovala osm let vězení. Oba obžalovaní od začátku vinu popírali.

Precizně vybavenou pěstírnu marihuany, ve které byla technologie za bezmála pět milionů korun, policisté objevili v polovině prosince 2013 díky tipu od pracovníků bezpečnostní agentury. Indoorová pěstírna byla ale v té době prázdná. Pěstitelé ji nakvap opustili po požáru trafostanice. Na 400 metrech čtverečních se tu nacházelo zhruba 3 000 kusů rostlin v různém stádiu vývoje. „Mohlo z toho být až 340 kilogramů marihuany s obsahem 34 kilogramů účinné látky THC," uvedla státní zástupkyně Petra Žílová.

Policii se v případu nepodařilo získat žádný přímý důkaz, obžaloba byla postavena na výsledcích odborných expertíz. Na místě byly nalezené otisky prstů, stopy DNA, mobil, přenosný počítač, nádobí, zubní kartáček nebo věci na holení. Byly ale na místech, kde se nepěstovala marihuana. Nepřímé důkazy tak nejsou podle soudce Martina Omelky dostatečné k odsouzení obžalovaných. „Nebylo prokázáno, že by skutek spáchali právě oni," uvedl.

Organizovaná skupina

Podle policistů bylo od začátku zřejmé, že v objektu působila organizovaná skupina pachatelů, která mimo jiné připravovala rozšíření prostor určených k pěstování marihuany. Prodejem mohl gang získat řádově desítky milionů korun. Hlavní organizátory se zatím nepodařilo chytit.

Jeden z obžalovaných Vietnamců u soudu nevypovídal, vazebně stíhaný pětadvacetiletý Nguyen Phi Hung se hájil tím, že v areálu jatek jen vyklízel místnosti a ukládal do skladů nějaké zboží. O pěstování marihuany nic nevěděl, neznal ani Vietnamce, který si ho najal. Prý ho oslovil, když brigádně pracoval v pražské tržnici SAPA. Slíbil mu 1000 korun za den práce. O koho jde, neví. V českolipském areálu byl podle své výpovědi dvakrát, jednou pět dnů a podruhé dva dny.

Obžaloba tvrdila, že v hierarchii gangu šlo o takzvané zahradníky, kteří se starali o zdárný růst rostlin. „Jsou možné obě verze, jak ji předestřela obžaloba, že byli zahradníci, ale také to, že se tam podíleli jen na stěhování a uklízení," uvedl Omelka.

V noci nehlídali

Vietnamci měli část areálu pronajatou, pracovníci bezpeční agentury je proto nekontrolovali. Jen zapisovali poznávací čísla aut, která přijela. Přes den tam ale Vietnamci moc často nejezdili a v noci strážní od začátku prosince 2013 areál nehlídali. Strážní ani nevěděli, co Vietnamci uvnitř dělali. Mysleli si, že tam mají sklad. Vídali je málokdy. Ve středu u soudu strážní některé Vietnamce poznali na fotografiích, obžalovaní ale mezi nimi nebyli.

V kauze zatím nebyl nikdo odsouzen, unikají tak i hlavní organizátoři. Podle státní zástupkyně Petry Žílové ale policie na případu stále pracuje. „V rámci daktyloskopických stop byly ztotožněny další osoby. Zatím ale nelze říci nic k jejich bližší identifikaci," uvedla.

Budovu s pěstírnou měl pronajatý jeden Vietnamec, ten ale podle státní zástupkyně nebyl organizátorem.

Policie v Česku loni zabavila přes 569 kilogramů marihuany a počet odhalených pěstíren loni meziročně vzrostl o 25 na 301. V pěstírnách bylo téměř 78.000 rostlin. Pěstitelé marihuany podle policie začali upouštět od zakládání velkých pěstíren a začali se zaměřovat na provozování řady menších s kapacitou do 500 rostlin.
V Libereckém kraji byla loni největší pěstírna odhalena v Liberci, gang podle obvinění prodal marihuanu za 13 milionů korun a rostliny za dalších 34 milionů policisté zajistili. V areálu ve Vratislavicích bylo nalezeno 2300 rostlin. Zatčeno bylo sedm lidí, čtyři z nich jsou ve vazbě. Organizovaná skupina dodávala drogy do zahraničí, hlavně do Polska a Skandinávie, ale také třeba do Německa.