Přípravy policistů na fotbalové mistrovství Evropy vrcholí. Po březnovém nácviku zkrocení autobusu plného agresivních fanoušků, které proběhlo v Liberci, se policisté přesunuli do České Třebové, kde zpacifikovali chuligány ve vlaku. Devět desítek policistů z Pardubicka doplnila tento týden skupina mužů zákona z Libereckého kraje a polské Vratislavi.

„Jsme připravení monitorovat pohyb fanoušků po celé zemi až do Polska. Přes Českou republiku budou putovat fanoušci například ze zemí jižní Evropy,“ sdělil při cvičení Jan Melša z policejního prezidia.

Zatímco v Liberci posloužili k nácviku vysloužilé autobusy městské hromadné dopravy, tentokrát se policisté vyřádili ve vyřazených vagonech. „Nedělají nám starost ani tak ony speciální vypravené vlaky, jako spíše běžné spoje. Policie je už z minulých let připravena na monitorování skupin fanoušků. Osvědčili se nám takzvaní spotteři, tedy policisté v civilu, kteří upozorní na rizikové skupiny, aniž by zbytečně budili pozornost,“ doplnil Jan Melša.

Zákrok proti agresivním fanouškům ve vlaku je jen malou částí ze všech opatření, která policie na území republiky plánuje. „Různá opatření budou připravena na hraničních přechodech, kde budou obnoveny kontroly, jak je známe z minulosti. Probíhat budou i kontroly vozidel cizineckou policií na hlavních tazích napříč republikou. Počítáme rovněž s bezpečnostním opatřením na letišti na pražské Ruzyni,“ doplnil k plánovaným opatřením Jan Melša.

Fotbalové mistrovství Evropy startuje už 8. června na čtyřech ukrajinských a čtyřech polských stadionech. Českým fanouškům bude nejblíže stadion ve Vratislavi, kde odehraje i všechny utkání základní skupiny český národní tým. Právě přes Českou republiku by měli putovat například fanoušci z Německa, Slovenska, ale třeba i Itálie a Chorvatska.