Brutální vraždu čtyřleté holčičky v České Lípě na Svárově vyšetřují krajští kriminalisté. Záchranáři odtud odvezli těžce zraněnou čtyřiadvacetiletou matku dítěte. Údajně se měla pokusit o sebevraždu. Kriminalisté začali v úterý případ řešit jako zločin vraždy. Nikoho ale zatím neobvinili.

Důvěryhodný zdroj blízký vyšetřování pro Českolipský deník uvedl, že holčičku bez známek života našel člen rodiny. Matka prý ležela v posteli. Jiný potvrdil, že útok byl natolik brutální, že už nebylo možné holčičce jakkoli pomoci. Údajně měla řezné rány na krku.

„Pacientka utrpěla zranění neslučitelná se životem. Záchranáři byli bez šancí," stručně odpověděl ředitel krajských záchranářů Stanislav Mackovík.

„Přesnou příčinu smrti dítěte určí nařízená soudní pitva," uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Policie nechce k tragédii vzhledem k věku dítěte poskytovat informace.

„Případ je v naprostém prvopočátku a vyšetřovatelé potřebují čas k tomu, aby zjistili naprosto všechny okolnosti události a rovněž musíme respektovat zákon, který nás limituje při poskytování informací v případech, kdy je trestný čin spáchaný dětmi či na dětech," doplnila Vlasta Suchánková.

Těžce zraněnou ženu odvezli záchranáři na traumatologii do liberecké nemocnice, kde se okamžitě podrobila chirurgickému zásahu. Údajně měla pořezané zápěstí natolik, že ztratila hybnost a velmi silně krvácela. Její stav je vážný.

Podle několika neoficiálních zdrojů se má za to, čtyřleté holčičce měla údajně ublížit právě mladá matka. Tomu ale její známí a přátelé odmítají věřit. Říkají, že se o dceru starala dobře.  „Nevěřím tomu, že by to udělala. Když se malá u nás jednou uhodila na návštěvě, tak k ní hned běžela a strachovala se, jestli jí něco není," popsala jedna z přítelkyň.

Matka podle přátel měla donedávna bydlet na českolipském sídlišti Sever. Její přítel, otec holčičky, v podnájmu v rodinném domku na Svárově, kde k tragédii došlo.  „Před časem si ale snad prohodili byty, nebo se sestěhovali dohromady. Co vím, také otec holčičku miloval. Nemůžeme tomu uvěřit," doplnil další známý.

„Je to tragédie. Vždyť malá oslavila minulý týden čtvrté narozeniny," se slzami v očích řekla známá matky.

Redakce jejich jména zná, ale s ohledem na citlivý případ je nezveřejní.

Sousedé z místa tragédie uvedli, že se v domě často střídali podnájemníci. Že by tu žilo tak malé dítě, však jeden z blízkých sousedů nezaregistroval, v místě prý vídal přibližně čtrnáctiletého chlapce.

Jiná sousedka zase řekla, že v domě a kolem něj vídala spíše muže. „Podnájemníci se tady točili, takže jsme je neznali. Majitele ano, bydlí tady od mala, chodili jsme spolu do školy. Je to slušný kluk," řekl soused s tím, že tu měl nějakou dobu bydlet otec s dcerkou sám. „Matku jsem tu nevídal," dodal muž.

Rodinné foto.

Na místě tragédie jsou od pondělního večera kriminalisté.

Na místě tragédie jsou od pondělního večera kriminalisté.