V prvním případě se jim podařilo rozbít gang, který vyráběl drogy pár metrů za hranicemi a převážel pervitin do Čech. V druhém případě zachytili rekordní dodávku – jeden kilogram již hotového pervitinu. Podle plukovníka Ondřeje Musila se jedná o stejné množství, jaké zdejší policisté zajistili za celý loňský rok.

Případ, kdy se podařilo libereckému Toxi týmu rozkrýt nelegální obchod 
s pervitinem patří podle Musila k nejrozsáhlejším, které doposud krajský tým řešil. Navíc zdejší policisté spolupracovali se svými polskými protějšky.

„Tentokrát se jednalo 
o netypický případ, protože se pervitin vyráběl v Polsku tak zvanou českou cestou," vysvětlil Folprecht.

Hlavním pachatelem byl 54letý Kosovský Albánec, který nebyl pro polskou policii nikým neznámým.

Kvůli prodeji pervitinu policie stíhá dalších deset osob, z toho jednu ženu. Někteří z nich mohou být odsouzeni až na osmnáct let. Podle Musila se také 
v jejich případě jedná o recidivisty.

Podle policie se gangu podařilo převést a prodat nejméně sedm kilogramů pervitinu. „Z jednoho gramu má běžný uživatel zhruba deset dávek," upozornil Folprecht na obrovské množství distribuované drogy.

Hlavní organizátor si tak mohl přijít až na tři milióny korun ročně.

Podle Folprechta i polských policistů se jednalo o velice složitou akci, na které pracovali od loňského června. 
K „vaření" pervitinu docházelo v zemědělské usedlosti na polské straně poblíž Hrádku nad Nisou. Zjistit práci hlavního organizátora, který momentálně čeká 
v polské vazbě, bylo poměrně složité, protože se podle policie neustále přesouval a měnil i způsob distribuce.

„Nakonec jsme získali informaci, že se počátkem května poveze větší množství drogy, a na základě toho byli na hranicích zadrženi tři lidé s 95 gramy pervitinu," upřesnil Pavel Folprecht.

Podle polských policistů je největší problém, že jsou v Polsku lehce dostupné léky obsahující pseudoefedrin. Pro polské „kuchaře", jak je policisté nazývají, je naopak problém sehnat toluen, který se zase dováží z Čech.

V druhém případě došlo 
k zadržení jednačtyřicetiletého muže, který v autě převážel kilogram pervitinu. Podle Folprechta se jednalo o zkušeného recidivistu, kterému hrozí až deset let vězení. V autě měl kromě drog také sedmdesát tisíc korun a plynovou pistoli.

Za loňský rok se podařilo libereckému protidrogovému týmu odhalit téměř dvě stě případů, přes dvě stě lidé bylo obviněno. Zajistili šest pěstíren konopí a sedm domácích laboratoří. Letos se policistům podařilo odhalit už deset varen a tři pěstírny.