Úspora času, peněz a dodání zboží přímo domů. To jsou výhody nákupu na internetu. Většinou nemusíte ani vytáhnout nohy z tepla domova, tedy alespoň pokud vás neokrade podvodník. Cestě na policii pak většinou předchází naštvání a zlost.

„V průběhu letošního roku řešili policisté Územního odboru Liberec osmadvacet případů internetových podvodů," vysvětlila mluvčí policie Ludmila Knopová. Podle ní se policisté s podobnými případy setkávají často, v období Vánoc však očekávají nárůst.

Zásad pro nakupování na internetu existuje mnoho. Nakupujte hlavně v obchodech, které mají dobré reference například u vašich známých. „Lze je i ověřit na adrese Certifikovany-obchod.cz. Obchod přistoupením k certifikaci dává najevo, že zná práva spotřebitelů a dodržuje je," doplnila Ludmila Knopová.

Za zvážení určitě stojí i placení předem. Dobře si rozmyslete, zda prodejci opravdu tolik důvěřujete, že mu svěřujete svou hotovost předem.

Důležité jsou i obchodní podmínky. Jejich srozumitelnost vám může naznačit, že prodejce nemá žádné postranní úmysly. „Buďte při obchodování obezřetní, nepouštějte se do nákupů, které jsou podezřelé a hrozí u nich riziko okradení," dodala policejní mluvčí.

Své o tom ví například čtyřiatřicetiletý muž z Vratislavic nad Nisou. Ten si na jednom z internetových portálů objednal fotoaparát Canon za 9 080 korun. Udělal však jednu zásadní chybu. Prodejce neznal a peníze mu zaslal předem.

Po dlouhých dvanácti dnech kontaktoval muž obchodníka, od kterého žádal vrácení peněz. Toho se zákazník dočkal, ale jen částečně. Prodejce mu vrátil 1500 korun, na zbytek čtyřiatřicetiletý muž čeká už přes dva měsíce.

Policisté po podvodníkovi pátrají. V případě prokázání viny mu hrozí až dva roky ve vězení. Podobným způsobem si přišla na několik tisíc i dvaadvacetiletá podvodnice z Liberce.

Ta naopak na internetu nabízela notebook. Za který si od dvou zájemců z Českolipska nechala předem zaplatit necelých 12 tisíc korun. Ani jeden z klientů však svůj vysněný notebook neviděl, stejně jako peníze.