Verdikt definitivně potvrdil Nejvyšší soud (NS), zjistila ČTK z usnesení zpřístupněného na webu. Šrédl podle verdiktu bil svou tehdejší přítelkyni, ohrožoval ji zbraní a škrtil ji ve smyčce. Případem se loni zabýval také Ústavní soud, Šrédlovu stížnost odmítl.

Šrédl údajně na přítelkyni zaútočil v květnu 2010 ve svém domě v Novém Boru - Arnultovicích. Několikrát ji udeřil pěstí, kopal do ní a hrozil uříznutím prstu. Později sedmkrát vystřelil z pistole, ani jednou ji ale nezasáhl. Pak dívce strčil hlaveň zbraně do úst. Nakonec jí v kotelně přehodil přes krk smyčku lana a vytáhl ji do výšky. Visela, dokud neztratila vědomí.

Žena incident nahlásila až s tříměsíčním zpožděním. Šrédl ji prý neustále pronásledoval prostřednictvím textových zpráv i osobně. Policie pak nalezla v mužově bytě několik nelegálně držených zbraní, střelivo, výbavu na vaření drog, více než 300 gramů pervitinu a také velké množství léků, z nichž se droga vyrábí.

Krajský soud v Liberci původně poslal Šrédla na 16 let do vězení za pokus o vraždu a další trestné činy. Vrchní soud v Praze ale verdikt zmírnil a odsoudil muže pouze za vydírání, výrobu drog, nedovolené ozbrojování a nebezpečné pronásledování.

Dovolání k Nejvyššímu soudu podal jak Šrédl, tak Nejvyšší státní zastupitelství. Šrédl poukazoval na údajně absurdní hodnocení důkazů a nezákonné odsouzení. Státní zástupce prosazoval přísnější trest za pokus o těžké ublížení na zdraví.

Podle Nejvyššího soudu je třeba posuzovat Šrédlův čin skutečně jako vydírání. Vůči partnerce použil násilí, jehož razance se zvyšovala, ale nesměřovala k vážné škodě na zdraví. Cílem prý bylo to, aby žena respektovala jeho vůdčí roli ve vztahu a potlačila vazby k rodině.