Profesionální padač na chodnících, zatopený dům stojící na kopci či vážně zraněný, který do práce nemohl, ale na zahradě štípal dříví a načerno provozoval autoservis. I takové případy řeší pojišťovny po celé republice. Nejčastěji ale lidé podvádí při dopravních nehodách a právě jeden takový zajímavý případ se odehrál i na Liberecku.

Fingované dopravní nehody

Na fingovaných dopravních nehodách vznikl skutečně výnosný obchod promyšlený do posledního detailu. Profesionální bourači najížděli auty do stromů. Škodu poté požadovali zaplatit po pojišťovně. „Pojišťovna neponechávala nic náhodě a vše dlouho a sofistikovaně promýšlela. Auta byla přestrojená, takže skutečná škoda činila třeba jenom dvacet procent škody, kterou deklarovali pojišťovně,“ uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Allianz, která případ odhalila, Václav Bálek.

Řidiči, kteří auta bourali a riskovali při tom svůj život, dostávali pouze pár tisícovek, zbytek si nechávali podvodníci, kteří vše vymysleli. A dbali na každou drobnost. „Pečlivě vybírali místo nehody, měli oblíbená místa, kde se často bourá. Pečlivě vybírali za jakých klimatických podmínek se nehoda stane, ideálně drobný déšť,“ vysvětlil Bálek.

Ani to nebylo vše. Sami například odstranili značku Stůj, dej přednost v jízdě, aby mohli tvrdit, že jeli po hlavní. „Vždy také trvali na zavolání policie, aby měli protokol pro pojišťovnu,“ dodal mluvčí, jehož pojišťovna v roce 2010 odhalila v Libereckém kraji 49 podvodů v celkové hodnotě 3,3 milionů korun.

Přitom pojišťovny na odhalování nehod používají program, který vytvoří animaci. Ta pak potvrdí, či vyvrátí řidičovu verzi. „Jak se zdokonalují techniky podvodníků, snažíme se i my,“ řekl Bálek.

Trestná je nově i příprava podvodu

I v současnosti vyšetřuje policie jeden pojistný podvod. A světe div se, jde opět o podvod s fingovanými nehodami.

Podle mluvčí liberecké policie hrozí těmto podvodníkům vězení. „Pokud nevznikne velká škoda, jsou to až dva roky. Ale při velkém rozsahu podvodů je to pět až deset let,“ vysvětlila.

Nově je podle ní trestná i příprava pojistného podvodu. „Ano, tato novela zákona platí od prvního ledna,“ dodala.