Soudní spor mezi strážníkem českolipské městské policie Jiřím Pachovským a Karlem Šiktancem, zakladatelem facebookového profilu „neoficiální městské policie", se rozuzlení zatím nepřiblíží.

Soudkyně Lucie Homolková stání, ve kterém jde také o to, jestli Pachovského manželka ukazovala na Šiktance nemravné gesto, odročila až na podzim.

„Zatím nemáme k dispozici znalecký posudek, který by měl na základě zvětšeného a přiblíženého záběru rozklíčovat, co se odehrálo před sídlem městské policie," uvedla pro Deník soudkyně.

Kvůli znaleckému posudku byl celý spor odročený už v únoru. Nyní se tedy ještě déle protáhne. „Mezitím jsem posílala i nějaké dotazy na policii, které souvisely s připomínkami pana Šiktance k zobrazování videa," vysvětlila soudkyně zdržení v případu.

Jeho děj se točí kolem jediného dne a jediného místa. Druhého dubna 2013 po druhé hodině odpoledne projížděl Karel Šiktanc Erbenovou ulicí v České Lípě kolem budovy městské policie, před kterou zrovna pokuřovala dvojice strážníků Jiří Pachovský a jeho žena Lenka.

Mávání prostředníčkem?

Podle Šiktance na něj během průjezdu Pachovský pokřikoval a Pachovská ukazovala nemravné gesto, vztyčený prostředníček.

Třiačtyřicetiletý strážník Jiří Pachovský má ale jinou verzi. Podle ní jeho manželka pouze přátelsky zamávala Šiktancovu synovi Michalovi, který měl údajně projíždět jiným autem těsně před Šiktancem starším.

Celá příhoda měla dohru, když ještě ten samý den zapsal svoji verzi Šiktanc na facebook. Pachovský na něj vzápětí podal žalobu pro pomluvu, která ho údajně poškodila tak, že začal mít zdravotní problémy s dýcháním a nespavostí, přestali ho na ulici zdravit známí, přestal s rodinou vycházet za zábavou, přišel o svou roky budovanou pověst, nedostal čtvrtletní prémii deset tisíc korun a že málem, údajně kvůli nátlaku starostky města Hany Moudré, přišel o zaměstnání.

Soudkyně Lucie Homolková už vloni v listopadu bez soudního jednání, pouze na základě žaloby strážníka Pachovského, odsoudila Karla Šiktance k trestu odnětí svobody na dobu 6 měsíců s podmínečným odkladem na 12 měsíců. Šiktanc se ale proti verdiktu odvolal, a proto probíhá dokazování.