Desítky kubíků dřeva v těchto dnech mizí z lesů po celém Libereckém kraji. Zloději tak zřejmě reagují na velkou poptávku po palivovém dříví. Zima se totiž blíží.

Stále více lidí topí dřevem, jde o nejlevnější způsob vytápění. Zloději tak cítí příležitost a stromy mizí ve velkém.

„Na dřevo jsme přešli před třemi roky. Před tím jsme topili plynem a ten rozdíl je každý rok v řádech tisíců,” řekl Deníku Josef Bláha z Liberce.

„Sice jsou trochu starosti s rovnáním a zatápěním, ale neměnil bych,” dodal.

Podobně uvažuje mnoho lidí, ale i mnoho nepoctivců, a proto dochází ke krádežím. Někdy během minulého týdne zmizelo z lesa v Nové Huti na Českolipsku 29 kubíků smrkového dřeva rozřezaného na dvoumetrové klády.

Smrkové dřevo patří k těm levnějším, přesto by se kubík dal prodat za tisíc korun. A jeho cena roste, i proto začíná být pro zloděje stále zajímavějším.

Podle mluvčí českolipské policie si tak někdo udělal zdarma zásoby na blížící se zimu. „Palivové dřevo má zadarmo a navíc za něj pracovali jiní. On se jen postaral o transport dřeva domů,” uvedla Ivana Baláková.

Podle krajské organizace Lesů ČR Ludvíka Říčaře ale většinou velké krádeže vytěženého dřeva nejsou pro samozásobitele. „V takových případech mají zloději dřevo spíš na další prodej než na topení,” řekl už dříve.

V lese v katastru Dlouhého Mostu na Liberecku je zase čerstvá mýtina. Nevysekali ji ale lesníci, nýbrž zloději. „Celkem bylo ukradeno devětadvacet kusů vzrostlých smrků, modřínů, bříz a dubů. Majiteli lesa vznikla hmotná škoda ve výši sedm tisíc korun,” uvedla mluvčí liberecké policie Ludmila Knopová.

Ne každé odnesení dřeva z lesa je krádež. Lidé si mohou nasbírat větve a popadané stromky, ale jen do průměru sedmi centimetrů. Kdo si chce dřevo z lesa přece jen odvézt, může se dohodnout s Lesy ČR a začít takzvanou samovýrobu, tedy že z předem určeného úseku lesa vytěží označené stromy. Zaplatí za ně příznivou cenu, ale dřevo nesmí dál prodávat.