„Ve zbylých sedmi případech již policisté obvinili dvanáct osob, z toho devět mužů a tři ženy,“ informovala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Čtyři případy již policie uzavřela a předala na Okresní státní zastupitelství v Liberci s návrhem na podání obžaloby. Jde o tři události z Chrastavy a jeden z Českolipska. Z benzinové pumpy v Zákupech zmizela nádoba s finanční sbírkou na povodně, v níž bylo 6 tisíc korun. Policie kvůli tomu obvinila dvaadvacetiletou ženu.

ČTĚTE: Chytili ženu, co vzala kasičku s charitou

Další tři případy se stále vyšetřují, údajní pachatelé jsou ve vazbě. Konkrétně jde o případ z Českolipska - Rousínova, kdy muž nabídl poškozenému, který byl zasažen povodní, svou pomoc a přitom mu údajně sebral notebook s příslušenstvím a zahradní techniku, vše za 44 tisíc korun. Obviněným je čtyřicetiletý muž.

ČTĚTE: Kradl při povodních. Hrozí mu přísný trest

Dalším vazebně vyšetřovaným je jedenadvacetiletý muž, jenž v době evakuace při povodních vzal ženě tašku, ve které měla doklady, mobilní telefon, dioptrické brýle a šperky. Obsah tašky měl hodnotu bezmála 44 tisíc korun.

Ve vazbě jsou také tři cizinci, kteří se prý v Raspenavě v době povodní vloupali do zaparkovaného auta a odcizili z něj benzín a z druhého se pokusili sebrat autorádio.

Neobjasněné zůstávají dva případy z Chrastavska. Zatím neznámý zloděj okradl v Nové Vsi muže, který pomáhal lidem v zaplavených oblastech. Během své pomoci přišel o batoh s věcmi za deset tisíc korun. Policisté pracují i na objasnění případu, který se stal ve Frýdlantské ulici v Chrastavě, kde někdo z přístavku domu ukradl nářadí za 59 tisíc korun.