Cizince podle obžaloby trýznili více než den. Pak ho naložili do auta a v lese mezi Holany a Liticemi uškrtili.

Devětadvacetiletá Daniela Filippov a sedmatřicetiletý Václav Janda by mohli za vraždu, těžké ublížení na zdraví, vydírání a drogové delikty strávit ve vězení od 12 do 20 let. Jednatřicetiletý Lukáš Juška je obžalován z vydírání a těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu pět až 12 let vězení. Juška i Janda ve středu u soudu vinu na cizincově smrti odmítli.

Cizinec se stal podle obžaloby obětí útoku v polovině srpna 2011 v jednom domě v Rynarticích na Děčínsku. Spoutaného ho drželi den a noc a během té doby ho bili minimálně dvakrát půl hodiny po celém těle pěstmi, baseballovou pálkou a kopali do něj.

Filippov po něm chtěla 10.000 eur (256 528 korun), které jí prý dlužil. Podle Juškovy výpovědi obžalovaná Makedonci také vyčítala to, že jí ředí drogy ředidlem na tapety.

Juška u soudu řekl, že agresorem byl zavražděný muž, který byl bývalým přítelem obžalované. Juška ji znal asi měsíc a měl s ní také poměr, což Makedonci vadilo.

Mlátila mu hlavou o zem

Cizinec byl podle Jušky pod vlivem drog a dovnitř vtrhl oknem s kuchyňským nožem. Po následné rvačce ho Juška a další spoutali. Zhruba za hodinu ho prý rozvázali, Makedonec ale údajně zaútočil znovu, tentokrát s baseballovou pálkou, znovu ho proto spoutali. Juška si při rvačce podvrtl kotník a nemohl prý chodit.

Podle Jušky měl Makedonec jen modřinu na oku, jinak zraněn nebyl. Jeho středeční výpověď ale byla v rozporu s tím, co uvedl v přípravném řízení.

„Byl jsem zmatený a pod vlivem pervitinu," hájil se u soudu. Do protokolu třeba uvedl, že viděl obžalovanou, jak mlátila hlavou spoutaného Makedonce o zem. Jinak popisoval i sled událostí. Podle obžaloby naložili trýzněného muže do auta a Janda a Filippov ho převezli do lesa mezi Holany a Litice na Českolipsku. Tam ho uškrtili.

Prý mu nic nebylo. Měl jen modřinu

Muž měl před smrtí otoky po celém těle i na hlavě a neviděl už ani na jedno oko. Janda dnes uvedl, že cizinec nastoupil do auta sám. Prý si stěžoval jen na bolest ruky a měl modřinu na oku, jinak mu nic nebylo. Janda také řekl, že obžalovaná ho vysadila zhruba o půlnoci v Zahrádkách na Českolipsku a poté odjela sama s Makedoncem. Znovu ho prý naložila asi za dvě hodiny. O smrti cizince prý nic neví.

Filippov měla podle Juška i Jandy pověst agresivní ženy, v minulosti prý dokonce palcátem udeřila jednoho muže do hlavy.

Juška byl na drogách závislý od 14 let a několikrát se neúspěšně léčil. Pervitin brali i Janda, Filippov a zavražděný. Policie našla v domě v Rynarticích chemikálie sloužící k výrobě drog. Janda ve středu přiznal, že byly jeho a vyráběl z nich pervitin.