Od hlavy k patě vyzbrojení policisté, chodba plná příbuzných a emotivní prohlášení. U Krajského soudu v Liberci ve středu začalo hlavní líčení s pěticí útočníků z brutálního mačetového ataku v Novém Boru.

Čtyřem obžalovaným, kteří vloni 7. srpna napadli hosty baru Pivní pomoc a tři z nich vážně zranili, hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest za pokus o vraždu. Pátý se pak zpovídá z výtržnictví a může za mřížemi strávit 5 až 12 let.

Čtveřici útočníků zastupuje známá pražská advokátka Klára Samková. Ta ještě den před zahájením hlavního líčení tvrdila, že chce, aby jednání probíhalo za účasti veřejnosti.  Jak zdůvodnila, zákonem daná tzv. ochrana mladistvých v mediálně proprané kauze ztratila smysl.  Nyní je vše jinak.

„Ze zákona je líčení s mladistvými neveřejné. Paní doktorka Samková svůj původní návrh přehodnotila s tím, že mladiství si přejí vyloučení veřejnosti," oznámila předsedkyně senátu Eva Drahotová, které po boku stáli policisté v kuklách, příbuzným a veřejnosti před soudní síní.

Právě zvýšená bezpečnostní opatření uvedla Klára Samková jako hlavní důvod toho, proč změnila svůj názor.  „V soudní síni je šest ozbrojenců, kteří na mé mladistvé klienty míří z půl metru brokovnicí. Nehodlám z toho udělat frašku jako na Divokém Západě. Jsem absolutně pohoršená a znechucená," prohlásila Klára Samková.

Kromě policistů v soudní síni byli další i v bezprostředním okolí budovy soudu, připravená byla také zásahová jednotka. Justiční stráž každého příchozího důkladně kontrolovala. „Opatření jsou kvůli tomu, že se jedná o emočně vypjatou kauzu. Musíme zajistit klid a pořádek," vysvětlila předsedkyně libereckého okresního soudu Iveta Šoljaková.

Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové se ale nejedná o žádná mimořádná opatření. „Pokud soudím na krajském soudu v prvním stupni, tak se tu projednávají nejtěžší zločiny. Bezpečnostní opatření v takovém rozsahu rozhodně nebyla poprvé a ani naposledy," zdůraznila Eva Drahotová.

Před důvěrníky vypovídal jen jeden

Přihlížet hlavnímu líčení mohli z veřejnosti jen tzv. důvěrníci. Každý z obžalovaných si mohl vybrat dva, nejčastěji volili své příbuzné. Z Nového Boru jich dorazily zhruba dvě desítky.

„Vypovídal pouze jeden z obžalovaných, ostatní odmítli. Zazněly tak pouze jejich výpovědi z přípravného řízení," uvedla po skončení prvního dne hlavního líčení předsedkyně senátu Eva Drahotová.  Ta nařídila jednání také na čtvrtek a pátek. Během nich má přijít řada na svědky a soudní znalce.  „Svědků je řádově do dvaceti," uvedl krajský státní zástupce Radim Kadlček s tím, že průběh líčení nebude víc komentovat.

K mačetovému útoku došlo loni v srpnu. Odstartoval ho konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy, nato ji mladíci měli začít vulgárně urážet.  Hosté se servírky zastali a mladíky vyvedli. Krátce poté vtrhla do baru pětice Romů s mačetami a obušky. Po jejich několikaminutovém řádění zůstali na zemi ležet tři zranění muži.

Vykonstruované obvinění

Útok obhájkyně Klára Samková nijak nezpochybnila. Nesouhlasí ale s tím, aby její klienti byli obžalovaní z pokusu o vraždu. „Obvinění považuji za uměle vykonstruované, jen aby obžalovaní museli zůstat ve vazbě," řekla Klára Samková. „Trvám na tom, že došlo k politováníhodné a neomluvitelné záležitosti. Musí se důkladně zjistit proč a za jakých okolností k tomu došlo, co následovalo, jaká byla účast jednotlivých osob. Zda vůbec došlo k takovému jednání, které by opravňovalo kvalifikaci tak, jak ji podalo státní zastupitelství," dodala Klára Samková.

Kdy soud vynese rozsudek, není jasné. Jedním z hlavních důkazů, které bude senát zkoumat velmi detailně, jsou kamerové videozáznamy.  Ty by měly být součástí dalšího soudního jednání, jež chce Eva Drahotová nařídit ještě do Vánoc nebo začátkem příštího roku. Důvodem je to, že mezi obžalovanými jsou vazebně stíhaní. „Nebudeme to prodlužovat," dodala Eva Drahotová.