Policisté je viní ze závažného zločinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, za který jim hrozí až desetileté vězení.

„Kvůli tomu, že si přivydělávaly prodejem nelegálního, navíc pančovaného alkoholu, zemřela v lednu šestnáctiletá dívka," uvedla k případu krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Podle ní rozmotat tento příběh a dostat se k pravému viníkovi bylo poměrně složité. „Všichni zúčastnění totiž poté, co se otrava pančovaným alkoholem odhalila, začali jeho zbytky ředit normálním rumem tak, aby nebylo možné rozeznat zdroj. U jednoho člověka se však našel zbytek pančovaného vzorku, který nás k viníkům přivedl," sdělila Macalíková.

Tento alkohol se stal osudným také pro teprve šestnáctiletou Markétu z Chomutova, která byla 26. ledna 2013 hospitalizována na ARO nemocnice v Ústí nad Labem. „Tam o šest dní později zemřela. Diagnóza byla jasná dívka utrpěla silnou intoxikaci metylalkoholem, se kterou se její tělo nevypořádalo," pokračovala Jana Macalíková.

Šetření ukázalo, že dívka se napila alkoholu na oslavě narozenin u svého kamaráda v Děčíně. Ten si vzal pití ze zdrojů svého otce. Smrtící látka byla nalitá v lahvi značkového rumu. „Postupným zjišťováním dalších informací, výslechy a rozplétáním celého případu jsme zjistili, že právě ony dvě ženy pančovaný alkohol prodávaly," přiblížila krajská policejní mluvčí.

Starší z dvojice obviněných žen si alkohol pokoutně brávala od mladší už od roku 2010, částečně ho používala pro svou potřebu a částečně ho také ona prodala dál. Právě například otci mladíka, který pořádal oslavu s tragickým koncem v Děčíně. „Ostatní účastníci této oslavy zdravotní problémy neměli. Pravděpodobně pili jiný alkohol," doplnila Macalíková.

Z této obchodní větve zmíněných žen se dostal alkohol také do rukou dvou lidí z Prahy, osmatřicetiletého muže a jeho o rok mladšího známého. U obou poškozených se den po požití alkoholu zhoršil zdravotní stav a museli být kvůli otravě metylalkoholem hospitalizováni. „Souvislosti s dalšími obviněnými i nadále zjišťujeme," uzavřela mluvčí.