„Kvůli potřebě zvýšené ochrany před nelegální migrací jsme se rozhodli, že prodloužíme kontroly na hranicích se Slovenskem,“ oznámil ve čtvrtek premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kontroly budou prodlouženy o dalších 15 dní.

Ministerstvo vnitra však později premiérovo vyjádření korigovalo s tím, že se jedná o prodloužení o dalších 45 dní

Hraniční přechod na dálnici D2 u jihomoravského Lanžhota. Ze Slovenska popojíždějí řidiči kamionů a nákladních aut v mnohakilometrových kolonách. V dopravní špičce čekají na kontrolu kvůli migrantům i dlouhé hodiny.
Pět hodin v koloně u hranic se Slovenskem. Rozzlobení přepravci počítají ztráty

„Volný pohyb osob v rámci Schengenu je výdobytek mojí generace, o který nechceme přijít. Prodloužení je dílčí a krátkodobé řešení, které je ale v tuto chvíli nezbytné pro ochranu bezpečnosti v České republice. Tuto dobu využijeme k jednání jak se slovenskou stranou, tak na unijní úrovni,“ doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Dvě různá nařízení

Fialův kabinet kontroly na hranicích prodloužil o 15 dní podle části evropského nařízení, jež umožňuje zavést ochranu hranic neprodleně. Celková doba znovuzavedení ochrany vnitřních hranic by ale neměla překročit dva měsíce, podle tohoto nařízení tak budou platit do 12. listopadu. Dalších 30 dní pak budou fungovat podle jiné části nařízení, možné je i jejich další prodloužení.

Obnovené kontroly na hranicích se Slovenskem. Policisté prohlížejí osobní a nákladní auta kvůli nelegálním migrantům, 5. října 2022
Převaděči jsou opatrnější. Většinu migrantů zadrží policie až v Česku

Vláda ve čtvrtek schválila i nařízení, podle kterého bude policistům na hranicích pomáhat až 80 vojáků a 60 celníků.

Kontroly na česko-slovenských hranicích zavedla vláda na konci září, a to kvůli přílivu zejména syrských uprchlíků. Původně měly skončit již 8. října, později však byly prodlouženy až do 28. října.