„Líbí se mi tady,“ říká mladý forvard. A teď se těší, jak bude sledovat reprezentaci své země při zápase v Edenu. Česko se postaví nejpopulárnější reprezentaci světa. A to v době, kdy hledá svou tvář. Reprezentace se (zase) nedostala na světový šampionát, v pátek navíc vstoupila do kvalifikace o Euro potupnou prohrou v Anglii.

Brazílie - Panama
Brazilci se na Čechy vítězně nenaladili. S Panamou jen remizovali 1:1

„Fanoušci u nás český fotbal moc neznají,“ podotýká da Silva. Dá se tak tušit, že Souček a spol. nejsou pro Brazilce soupeřem, jemuž je nutné věnovat pozornost. „Nemáte pověst silného týmu, protože jste dlouho nic nevyhráli,“ připouští rychlonohý fotbalista. Přesto bude duel v jeho zemi pod drobnohledem.

Sledovaný zápas

Národní mužstvo je totiž pro Brazilce chloubou, nakonec jde o pětinásobné mistry světa. „Samozřejmě. Každý zápas, i přípravný, je hodně sledovaný. Všichni chtějí v každém vítězství, jinak se pokaždé strhne bouře kritiky. Jsme národ fotbalových trenérů, všichni vědí nejlíp, jak by měl tým hrát,“ usmívá se útočník. „Když je mistrovství světa, všichni jdou do baru, pořádají se party, lidé sledují zápasy společně. Na přáteláky se většinou každý kouká doma,“ líčí.

InfografikaZdroj: Deník

I on bude koukat „doma“. V Hradci. Do Edenu sice chtěl vyrazit v doprovodu spoluhráče Roberta Jukla, jenže syn hradeckého bosse byl nominován do reprezentace do dvaceti let. „Navíc mě mrzí, že nepřijede zraněný Neymar. To je můj idol. Kdyby byl zdravý, určitě bych se na něj jel podívat. Jenže se zranil, to je o důvod víc, proč nejedu,“ přiznává.

Brazilské hvězdy jsou v Praze. Zleva Philippe Coutinho a Roberto Firmino nasadili na trénink v Edenu kulicha.
Brazilský odpočinek v Edenu. Hvězdný Coutinho v Praze jen lehce vyklusával

Wesley působí v Česku už od roku 2016, kdy přišel pod Ještěd. U trenérů to neměl snadné, do základu se dostal jen na čtyři ligové mače. Nakonec se ocitl v Hradci (byť vysněná adresa to pro něj není). Důkaz? Už v létě se dlouho dohadoval s vedením klubu. Zádrhelem bylo, že ho zastupuje strýc, a navíc další manažer z Izraele.

„Bylo to jako absurdní divadlo,“ vzpomíná výkonný ředitel klubu Jiří Sabou. Strýc údajně žádal měsíční plat sto tisíc pro hráče a provizi deset tisíc eur pro sebe. „To byla nehoráznost,“ říká Sabou. Proto útočníkův příchod dopadl až napodruhé.

Michaela Foretová studuje v Brazílii. Umí hrát jen fotbal, říká o tamních obyvatelích
Umí hrát jen fotbal, říká česká studentka o Brazilcích

V kabině však Wesley není odtažitý. Naopak. „Snaží se mluvit. Prioritně mu jdou nadávky,“ říká spoluhráč Filip Zorvan.

Brazilská dvojice
V české nejvyšší soutěži od ledna naleznete dva Brazilce (jenže moc o nich není slyšet). Ewerton i Marco Túlio patří do kádru Mladé Boleslavi. První z nich je 22letý útočník, který na jaře dvakrát nastoupil jako náhradník. Jeho o dva roky starší parťák se stará o obranu a zatím čeká na svou šanci.

Futsalová realita
Brazilci předvádějí českým fanouškům svůj um také ve futsale. Příkladem budiž nejvyšší soutěž mistr z Chrudimi má ve svých řadách hned trojici míčových „kouzelníků“ Felipeho, Évertona a Ribeira. Poslední jmenovaný se v tuzemských halách prohání už deset let!

Útočník Neymar sleduje z tribuny zápas PSG - Manchester United
Neymar po vyřazení Paříže z Ligy mistrů vypěnil. Je to ostuda! spílal rozhodčím