Ještě před pár týdny patřili obyvatelé domovů pro seniory či handicapované mezi nejohroženější. Řada z nich v důsledku pandemie těžce onemocněla nebo dokonce zemřela. „Navíc izolace od venkovního světa spojená se zákazem návštěv, který po nějakou dobu platil, měly těžké dopady na jejich psychiku,“ konstatuje místopředseda Rady seniorů Milan Taraba. Mimo jiné proto, že se nemohli vídat se svými dětmi a vnoučaty.

Jiří Horecký, prezident asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.
Šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb: Seniory trápily strach i nejistota

Nyní se situace výrazně zlepšila a život tam by se mohl v souvislosti s tím, jak ustupuje pandemie, vrátit do předchozích kolejí. Jenže ne vždy tomu tak je, v domovech i nadále platí přísná pravidla.

Nezvední návštěvníci

Lidem, kteří chtějí navštívit své blízké, totiž často komplikuje život požadavek testů, prodělané nemoci nebo kompletního očkování proti koronaviru. Testy přitom mohou absolvovat buď přímo v zařízení nebo na některém z odběrových míst.

Domovy pro seniory - Infografika-Zdroj: DeníkZátěž to není jen pro návštěvníky, ale i pro pracovníky domovů. „V současné době je největším problémem náročná administrativa. Vím, že některá zařízení se proto povolení návštěv vyhýbají, to já ale nechci,“ řekl Deníku Jan Gabriel z Domu seniorů Liberec-Františkov.

Zařízení si často stěžují i na nezbedné hosty, kteří nechtějí dodržovat další podmínky pro návštěvy. „Problém bývá zvláště s dodržováním nošení respirátorů,“ konstatovala vrchní sestra Iveta Patáková z Centra sociálních služeb Jeseník.

Opatrnost nutná

Podle dat z poloviny dubna přitom očkování výrazně pokročilo a podle údajů asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS) bylo očkováno téměř devět desetin obyvatel a zaměstnanců domovů pro seniory.

Kadeřnictví v době koronaviru
Kadeřnictví a další služby otevřou v pondělí. Nutný bude test nebo očkování

Zdálo by se tedy, že by se mohly minimálně podmínky týkající se povinných testů pro návštěvníky uvolnit. Ministerstvo zdravotnictví Deníku neupřesnilo, zda něco podobného připadá v úvahu. Rozhodně však není další uvolňování v domovech důchodců uvedeno v žádném z balíčků, které se rozvolňování týkají. Další opatření mají být upřesněna, až počet nových nákaz klesne zhruba pod 375 denně.

Podle odborníků je na další uvolnění brzo. „Stále je v pobytových zařízeních několik tisíc lidí, kteří nejsou očkováni,“ míní šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.