„Ceny komodit se v posledních měsících stabilizovaly. Na počátku ruské invaze na Ukrajinu měly tendenci k výraznému růstu, který táhly ceny ropy a potravin v čele s obilovinami. V červnu však nastal výrazný pokles, který dostal většinu komodit až na ceny z počátku roku, uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. „Vedle odlivu spekulantů stál za poklesem také strach z dalšího globálního ekonomického vývoje. Během prázdninových měsíců jsme opět svědky pomalého růstu cen na komoditních trzích, a to i přes posilování amerického dolaru,“ dodal.

Tankoviště ropy. Ilustrační snímek
Rekordní hodnota. Cena plynu pro evropský trh uzavřela na 280 eur za MWh

Ceny elektřiny a plynu rostou o stovky procent. Elektřina s dodáním v příštím roce zdražila na burze v Německu o 340 procent na 650 eur/MWh. Cena plynu s měsíční dodávkou obchodovaná v Nizozemsku roste o 200 procent na 280 eur/MWh. Ceny ropy podle něj prošly vysokou rozkolísaností, nicméně po půlročním konfliktu se obchodují na podobných úrovních, jaké byly na jeho počátku.

Ceny potravin, které na počátku konfliktu také výrazně rostly, procházejí podobným vývojem jako ropa. Po masivním nárůstu přišla korekce a aktuálně jsou v blízkosti únorových hodnot. Cena pšenice klesá o procento na 800 centů za bušl na chicagské komoditní burze a kukuřice ztrácí 1,5 procenta na 650 centů za bušl. Cena kávy se taktéž drží v blízkosti únorové ceny, tedy na 220 centech za libru. A cukr dokonce po šesti měsících vyrovnává cenu z 23. února na 17,90 centu za libru.

Cena zlata klesla 

Cena zlata od začátku konfliktu na Ukrajině klesla o 8,3 procenta na 1747 USD za troyskou unci. Nejvýše se zlato prodávalo 8. března, kdy cena vyrostla až na 2050 USD, naopak 20. července klesla pod 1700 USD, řekl ČTK analytik Golden Gate Pavel Ryba. Ještě výraznější pokles zaznamenaly další drahé kovy. Stříbro se propadlo o 21 procent na 19 USD za unci, platina klesla o 16 procent na 889 dolarů za unci a palladium ztratilo 12 procent s cenou 2124 USD.

Další navyšování cen elektřiny či plynu od září prodraží energie zvlášť domácnostem, kterým končí fixace
Dražší energie? Šoku na podzim se paradoxně vyhnou klienti padlé Bohemia Energy

Podobné ztráty vykazují průmyslové kovy. Nejvíce obchodovaná měď klesá o 18,5 procenta na 8100 dolarů za tunu v Londýně a ceny hliníku padají o 28 procent na 2400 dolarů za tunu. Ceny průmyslových kovů negativně ovlivňuje pokles tempa ekonomického růstu v Číně, upozornil Tyleček.