Celkový počet prokázaných případů nákazy novým koronavirem v Česku se blíží 1,5 milionu. Denní počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání klesají zhruba od prvního březnového víkendu. Od začátku března zatím ve statistikách přibylo 255 098 nových případů, v průměru 10 629 za den.

Momentálně se infekce nejvíc šíří na Českolipsku, kde za poslední týden přibylo 757 nově potvrzených případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Následují okresy Jindřichův Hradec a Mladá Boleslav, kde testy v posledních sedmi dnech odhalily 718, respektive 693 nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Podle nových zjištění vědců dokáže obyčejné nachlazení z těla vyhnat zákeřný koronavirus.
Zákeřný covid našel přemožitele: Z těla ho může vypudit obyčejné nachlazení

Od začátku letošního března zemřelo v Česku 4652 s prokázaným covidem. Od začátku roku přibylo 13 509 úmrtí, tedy v průměru zhruba 163 denně. Březnový denní průměr je zatím 194 případů úmrtí za den.

Počet hospitalizovaných lidí s koronavirem klesl oproti předchozí středě o více než 1000. Pacientů v těžkém stavu ubylo 165 na 1874. Méně lidí s covidem leželo v nemocnicích tento měsíc pouze jednou, a to 6. března, kdy jich bylo 8122. Skutečný počet pacientů ale může být ještě vyšší, protože statistiky ministerstva nezahrnují hospitalizované, kteří sice po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, nemocniční péči ale nadále potřebují.

Ačkoli v mezitýdenním srovnání klesají počty hospitalizovaných sedmý den v řadě, zdravotnická zařízení nadále čelí velkém tlaku na své kapacity. Ke dnešnímu ránu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví v celém Česku volných 146 covidových lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP). Standardních lůžek s kyslíkem bylo pro nakažené k dispozici 827. Další volné kapacity jsou ale ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Zavřené školy, distanční výuka dětí.
Pohled do učitelovy duše: Skoro třetina žáků v Česku má problémy

Zdravotníci ve středu aplikovali 38 840 dávek vakcíny. Bylo to sice nejvíc za jeden den od začátku tohoto týdne, ale o 7900 méně než předchozí středu. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo od začátku očkování 1,46 milionu lidí, obě potřebné dávky má téměř 400200 z nich.

Hodnota systému PES, kterým se dříve řídila protiepidemická opatření v Česku, je druhým dnem na 59 bodech. To odpovídá třetímu z pěti stupňů rizika. Ve středu se ve srovnání s předchozím dnem mírně zhoršilo reprodukční číslo, které stouplo o jednu setinu na 0,83. Pod zlomovou hodnotou jedna se drží od 9. března. Rychlost šíření epidemie tak už zhruba dva a půl týdne zpomaluje.