Aktuálně nemocných je 43 475 lidí. Počet zemřelých s koronavirem od začátku epidemie v zemi překročil 700, dnes zemřeli čtyři. Celkově tak zemřelo 709 nakažených. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví dnešnímu podvečeru.

Roman Prymula.
Česko má další červené okresy. Nezavádíme policejní stát, hájil opatření Prymula

Od začátku epidemie se v Česku novým typem koronaviru nakazilo přes 79 400 lidí, z toho více než 14 tisíc tento týden. Přibližně 45 procent ze všech dosud nakažených se uzdravilo.

U většiny infikovaných má nemoc lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 1198 lidí s covidem. Stav 245 z nich lékaři hodnotí jako těžký.

Množství nových případů obvykle roste s počtem testů, ve čtvrtek jich laboratoře provedly dosud nejvíc v tomto týdnu, a to 23 650 V pátek jich bylo o 1329 méně. Nicméně nakažených mezi testovanými bylo v pátek zatím nejvíce od začátku epidemie, téměř 17 procent. Dosud nejvyšší poměr prokázaných nákaz na provedené testy byl z 10. března, kdy činil přibližně 15 procent. Ve volné dny bývá ale prokázaných nákaz obvykle méně, protože se i méně testuje než v pracovní dny.

Nejvýrazněji se teď nákaza šíří na Uherskohradišťsku, kde připadá za poslední týden na 100 tisíc obyvatel asi 378 případů covid-19. Na Benešovsku je to 289 a Praze 217 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Červenou barvu, která znamená nejvyšší riziko nákazy koronavirem s komunitním přenosem, mají na mapě okresů vedle hlavního města nově okresy Praha-západ, Praha-východ a Uherské Hradiště. Většina okresů zůstává oranžová, tedy na druhém stupni nebezpečí, zelených je 18.

Ilustrační foto
Lidé jsou nezodpovědní a nenosí roušky, říkají prodavačky. Postih hrozí i jim

Od pondělí začne v Česku kvůli šíření nemoci covid-19 platit nouzový stav. Jeho zavedení na měsíc schválila ve středu vláda. Od pondělí budou na dva týdny platit nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek oznámil, že příští týden představí výhledovou strategii k onemocnění covid-19. Žádná další opatření v příštích 14 dnech, kdy bude například uzavřena většina středních škol v zemi a omezí se hromadné akce, se podle něj přijímat nebudou.