Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u více než 1,645 milionu lidí. Z toho 29 711 pacientů s potvrzenou nemocí covid-19 zemřelo. Za minulý týden eviduje ministerstvo zatím 211 zemřelých s covidem, o týden dříve to bylo 328. V dubnu zemřelo přes 2500 lidí, na květen zatím připadá téměř 300. Nejtragičtějším z hlediska úmrtí v souvislosti s covidem za déle než rok epidemie byl letošní březen, kdy zemřelo téměř 6000 lidí s potvrzenou nákazou.

Na Pražském hradě se dnes uskuteční pietní akt za oběti pandemie covidu-19. Na nádvořích se při něm rozsvítí téměř 30 tisíc svíček. První z nich zapálí prezident Miloš Zeman.

Zavřený obchod se sportovním zbožím
PŘEHLEDNĚ: Otevírají obchody, služby i další školy. Co vše se mění od pondělí

K zvládnutí epidemie má mimo jiné přispět očkování proti koronaviru. V Česku bylo dosud podáno 3 654 376 dávek vakcíny proti covidu-19, plně očkováno je 1,058 milionu lidí. V sobotu zdravotníci očkovali přes 30 tisíc a v neděli téměř 25 tisíc lidí. Je to výrazně méně než v předchozích třech rekordních dnech, ale proti minulým víkendovým dnům počet očkovaných stoupl. O volných dnech se očkuje méně, podobné je to s testováním.

Situace se zlepšuje 

Testů na koronavirus bylo v neděli provedeno u laboratoří přes 58 tisíc, z toho přesnějších PCR testů bylo přes 5800, ostatní byly antigenní. Ve všední dny bývá testů několikanásobně víc. Například minulé pondělí jich bylo přes 312 tisíc. Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří většinu z celkového počtu, oproti sobotě klesl na 0,11 procenta.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger
Rozvolnění nelze uspěchat. Hrozí další vlna epidemie, domnívá se Arenberger

U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil na tři procenta a u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, klesl na 4,5 procenta.

Počet hospitalizovaných s covidem se k neděli snížil na 1819, což je nejméně od loňského října. Nicméně statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu, nemocniční péči dál ale potřebují. V těžkém stavu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví 363 pacientů. Dnes ráno bylo v českých nemocnicích volných 30 procent standardních lůžek s kyslíkem, což je nepatrně více než v předchozích dnech. Lůžek s umělou plicní ventilací je neobsazených 28 procent.

V posledních týdnech se epidemická situace v Česku zlepšuje. V uplynulém týdnu testy odhalily přes 10 800 nakažených, o týden dříve téměř 14 400 a předtím zhruba 17 500. Vláda tak přistupuje k postupnému rozvolňování. Ode dneška se v celém Česku opět otevřou všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb, které byly dosud uzavřené kvůli epidemii nemoci covid-19. Postupně se také vracejí žáci a studenti do škol a zmírňují pravidla pro nošení ochranných prostředků dýchacích cest venku.

Postupné rozvolňování

Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na sto tisíc obyvatel, hodnota klesá od března, kdy bylo i více než 800 případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní, aktuálně je to 101. Nejlepší situace je momentálně v Karlovarském kraji, kde za uplynulý týden přibylo 34 případů na sto tisíc obyvatel. V Královéhradeckém kraji jich bylo 38. Naopak nejhůře jsou na tom Zlínský kraj se 150, Vysočina se 148 a Jihočeský kraj se 146 případy koronaviru na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Návštěvníci zoo ve Dvoře Králové
Počasí vylákalo Čechy do zoologických zahrad. Někde kolabovala doprava

Vláda dnes probere další možné úpravy covidových opatření. Ministři by se mohli mimo jiné zabývat záměrem premiéra Andreje Babiše (ANO) na zrušení rotační výuky od 17. května. Premiér dnes na twitteru uvedl, že schválena je od dnešní půlnoci registrace k očkování proti koronaviru pro věkovou skupinu 45 až 49 let.