On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE 

V předkládací zprávě k uvolnění peněz ministerstvo upozornilo, že před schválením nouzového stavu bylo v zahraničí zhruba 200 tisíc českých občanů. Z řady míst na světě se podle ministerstva už není možné jak dostat, proto zahájilo repatriační programy.

Lidé v rouškách na procházce v Bělském lese v Ostravě, 28. března 2020
Jarní počasí vylákalo lidi ven, i přes nařízení vlády

Pro Čechy do zahraničí létají hlavně letouny společnosti Smartwings. Ta v několika případech nemusela letět do některých destinací ani tak daleko, jak se může zdát: do Karibiku přelétla letadla tohoto dopravce z Kanady, kde končil jejich pronájem i s posádkami pro tamější společnost Sunwing.

Ministerstvo uzavřelo se Smartwings rámcovou smlouvu, v rámci které proběhly objednávky na celkem deset letů. Nejdelší byla evakuace Čechů z Filipín, která vyšla na osm milionů korun. Ceny, které se za let platí, nevybočují nijak z běžné úrovně za náklady na komerční lety. Nevýhodou Smartwings je, že nemá k dispozici nyní dálkové letadlo, musí proto ze vzdálenějších destinací létat s mezipřistáními.

Bez poplatku

Největším transportem byl přílet letadla Boeing 787-9 Dreamliner vietnamské společnosti Bamboo Airways. Za přepravu téměř tří stovek cestujících si dopravce naúčtoval 6,8 milionů korun. Stát platí pochopitelně u Bamboo Airways i Smartwings prázdné přelety.

 

Ministerstvo za lety od cestujících nic nechce. Řada turistů si zajistila lety sama za poměrně vysokou cenu nebo v případě pravidelných linek zaplatili za změnu termínu. Proč stát od cestujících z repatriačních letů nevybírá vůbec žádný poplatek, ministerstvo na dotaz Zdopravy.cz od úterý neodpovědělo.

Odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. Ilustrační foto.
Česko hlásí další dvě úmrtí na koronavirus. Nakažených je 2657 lidí

„Už můžeme plánovat i vzdálenější destinace, kde situace není tak kritická a kde dnes máme stovky Čechů,“ vysvětlil ve čtvrtek další postup ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD). V neděli se vrací například turisté z Thajska na palubě Air Asia, ve stejný den by měli přilétnout i další pasažéři z Kanady se Smartwings. Stát rovněž využívá spolupráce s jinými zeměmi a koordinuje návrat na palubách jiných strojů, takto například včera přiletěli cestující z Izraele do Budapešti. Na palubě byli cestující ze zemí bývalého Rakouska-Uherska.

Kolik stojí repatriační lety

Bamboo Airways
Hanoj – Praha 6,8 milionu Kč

Smartwings
Tenerife – Praha 1,45 milionu Kč
Las Palmas – Praha 1,45 milionu Kč
Manila, Cebu – Praha 8,2 milionu Kč
Hurghada – Praha – 2,05 milionu Kč
Punta Cana – Praha 7,23 milionu Kč
Roatan – Cancún – Praha 6,69 milionu Kč
Panama – Havana – Praha 7,64 milionu Kč
Bogota – San Jose – Praha 8,05 milionu Kč
Puerto Plata – Montreal – Praha 4,7 milionu Kč

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník