Kolísá však počet hospitalizovaných, který ve středu vzrostl zhruba o 200 na 6555. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem už dva týdny v Česku klesají. Zatímco ještě na přelomu října a listopadu dosahovaly až přibližně 15 tisíc případů denně, tento týden se pohybují kolem 4000 či 5000 za den.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Ministr Blatný: Na Vánoce bude PES pravděpodobně ve třetím stupni

Ačkoli v uplynulých dnech klesly také počty testovaných, snižuje se nejen absolutní počet nových případů nemoci, ale i podíl zaznamenaných případů na počtu provedených testů. Ještě 4. listopadu činil rekordních téměř 35 procent a také v dalších dnech na přelomu října a listopadu se pohyboval nad 30 procenty. V posledních dnech už nepřesáhl 25 procent.

Množství lidí s covidem-19, kteří skončili v nemocnici, již několik dní po předchozím vytrvalém poklesu v minulém týdnu kolísá. V pondělí o několik stovek vzrostlo, v úterý pokleslo a ve středu zase o více než dvě stovky stouplo. Hospitalizovaných je nyní přes 6500, z toho více než 900 ve vážném stavu.

Počet úmrtí lidí s covidem-19 dnes zatím stoupl o 40 na celkových 6856 od březnového začátku epidemie. Ve středu bylo zemřelých stejně jako v úterý 124, což byly nejnižší denní počty úmrtí od 23. října. Celkový počet zaznamenaných případů covidu-19 v Česku od 1. března, kdy byly potvrzeny první případy nákazy, činí zhruba 479 tisíc. Nemocí nyní trpí asi 104 tisíc  lidí.

Zákazníci s očíslovanými nákupními vozíky 18. listopadu 2020 u vchodu do hypermarketu v Ústí nad Labem. Od téhož dne platí pro provoz obchodů nová pravidla. Každý zákazník musí mít pro sebe při nákupu plochu 15 metrů čtverečních.
Vstup jen s vozíky. České prodejny začaly omezovat počet zákazníků

Nejhorší situace v Česku zůstává na Havlíčkobrodsku. Hygienici tam za uplynulých sedm dní zaznamenali 698 nakažených na sto tisíc obyvatel. Naopak relativně nejlépe je na tom Praha, kde bylo za uplynulý týden kolem 173 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel. Takzvané rizikové skóre, podle kterého se budou v Česku měnit opatření proti covidu, kleslo k dnešku ze 70 bodů na 62.

V Česku platí kvůli šíření covidu-19 od října nouzový stav. Skončit měl v pátek. Poslanci dnes po několikahodinové debatě odsouhlasili návrh na jeho prodloužení do 12. prosince.