"Z hlediska trestního řízení a vymáhání náhrady škod v rámci mezinárodního soudního řízení jsou důkazy důležité a zdá se, že k nim se v trestněprávním smyslu nikdy nedostaneme. Můžeme mít dostatek indicií k vykreslení celkového obrazu události a můžeme být přesvědčeni, že to tak bylo, ale to asi bude všechno. Vyžadováním náhrady škod  sme si podle mého názoru trochu naběhli a nahráli Rusům," říká Michálek v rozhovoru pro Deník.

V úterý 13. října 2020  skončil zásah v bývalých muničních skladech ve Vrběticích.
Otázky a odpovědi: Co se stalo ve Vrběticích a co to pro Česko znamená

Vzhledem ke svým zkušenostem také přidává pohled na působení agentů GRU Miškina a Čepigy i reakci České republiky na odhalení pachatelů výbuchu muničních skladů. 

Připomíná, že skryté akce jsou součástí práce všech rozvědek. "V americkém zákoně o národní bezpečnosti mají definováno, že jde o operace na podporu zahraničních, ekonomických a dalších zájmů způsobem, který umožňuje popření účasti státu. Základní imperativ tajných operací je nenechat se chytit," uvádí Luděk Michálek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)
Na výbuchu ve Vrběticích se podíleli Rusové. Policie hledá muže z kauzy Skripal

Kde je tedy hranice mezi státním terorismem a oprávněnou ochranou národních zájmů? A po kolika desetiletích od svého vzniku získaly britské tajné služby právní rámec?

Dočtete se už v pátečním tištěném Deníku v rozhovoru s Luďkem Michálkem.