Místo u pacientů jsou doma a léčí se. Nemocnici ve Znojmě aktuálně chybí 77 doktorů, sester a dalších zaměstnanců, kteří jsou sami nemocní. Nadějí jsou pro ni dobrovolníci, hlavně ti kvalifikovaní. Podobně jsou na tom nemocnice i jinde v Česku.

Ministr obrany Lubomír Metnar
Vláda schválila pobyt cizích zdravotníků. Žádat bude prodloužení nouzového stavu

„Uzavíráme oddělení pro nedostatek personálu. Potřebujeme dobrovolníky, především mediky a zdravotní sestry,“ konstatovala mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Sestry nad zlato

Většina nemocnic oslovených Deníkem nutně potřebuje hlavně zdravotníky. Především sestry. „Všeobecné, praktické sestry, porodní asistentky, ošetřovatele, sanitáře, tedy dobrovolníky se zdravotnickou kvalifikací,“ vyjmenovala mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Petra Petlachová.

Takových dobrovolníků je ale nedostatek. Zdravotnickým zařízením se hlásí hlavně lidé bez kvalifikace. Ani jejich nabídky ale neodmítají. „Samozřejmě jsme vděčni za každou každou pomoc. Kvalifikované zdravotní sestry jsou teď ale nejdůležitější,“ sdělila Jitka Samáková, ředitelka Krajské nemocnice Karlovy Vary, pod niž spadá i chebská nemocnice.

Odborník na klouby. Podle Tomáše Trče bude mít současná situace velký vliv na zdraví lidí v České republice. Foto:
Covid zastavil plánované operace. Odmítáme asi deset pacientů denně, říká lékař

Nabídek dobrovolníků bez zdravotnického vzdělání si váží i na jihu Čech. Zvažují jejich nasazení v kuchyni či při úklidu. „Evidujeme je a v případě potřeby bychom je oslovili pro pomoc například v prádelně nebo jako řidiče,“ popsal ředitel Nemocnice Písek Jiří Holan.

Řada zdravotnických zařízení, která má v době druhé vlny nákazy koronavirem potíže s personálem, si pochvaluje pomoc studentů lékařství. Třeba ve Fakultní nemocnici Plzeň či ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Aktuálně zde pracuje přes 80 mediků v odběrovém centru,“ informovala mluvčí pražské nemocnice Marie Heřmánková.

Počet dobrovolníků ve vybraných nemocnicích.Zdroj: Deník

Zájemci, hlaste se

V některých zdravotnických zařízeních v Česku naopak aktuálně zásadní personální nouzi nemají. K pomoci se přesto žádné z nich nestaví zády.

Například v Nemocnici České Budějovice zvládají pečovat o pacienty jen její kmenoví zaměstnanci. Jak za ni ale ujistil generální ředitel Michal Šnorek, zájemce o dobrovolnou práci vítají a evidují. Chystají se tak na případné potíže s nedostatkem personálu v budoucnu.

Praktická lékařka. Ilustrační foto.
Zahlcení praktici: Nevíme, zda brát dřív telefony, nebo lidi v čekárně, popisují

Lidem, kteří chtějí dobrovolně přiložit ruku k dílu, vychází vstříc ministerstvo zdravotnictví. Kdo se na úřad obrátí, tomu jeho pracovníci zprostředkují spojení s příslušnou nemocnicí. Dobrovolníci mohou napsat e-mail na adresu mzcr@mzcr.cz. „Připravujeme zřízení centrálního kontaktního místa pro evidenci brigádníků a dobrovolníků, spuštění předpokládáme v nejbližších dnech,“ uvedl za ministerstvo Martin Novotný.

Podrobnosti k dobrovolnictví najdou lidé na webu ministerstva www.mzcr.cz. Včetně definice, která vymezuje dobrovolníka jako toho, kdo se vědomě a svobodně rozhodne věnovat část svého času, energie a schopností ve prospěch druhých a tuto činnost vykonává bezplatně.