Jenže mezi hejtmany nepanuje shoda, co by ve svých regionech chtěli zakázat či naopak povolit. A kromě právní nejistoty se přidala i obava o krajský rozpočet. Všechna omezení (hlavně podnikání), které by vyhlásila krajská hygiena, by kraj musel podnikatelům zaplatit. Ostatně i hojně rozšířený vládní kompenzační bonus pro podnikatele v noci na pondělí skončí. Společně s koncem nouzového stavu.

Část hejtmanů (hlavně z řad ANO a ČSSD) proto jde za ministry s tím, aby vláda ještě jednou prodloužila stav nouze. Na základě žádosti hejtmanů by to kabinet učinit mohl. Druhá část hejtmanů si ale „vystačí“ se stavem nebezpečí. Vyplývá to z bleskové ankety reportérů Deníku před začátkem pátečního jednání.

S koncem nouzového stavu už nepůjde zavírat školy plošně.
Školy už nelze zavírat plošně, říká ústavní právník Jan Wintr

„Pro mě varianta stav nebezpečí nepřichází v úvahu. A to z toho důvodu, že všechna opatření, která by kraj nařizoval, by také musel platit. Už nyní jsme pandemií mimořádně zatíženi a z tohoto důvodu je stav nebezpečí až tou poslední variantou,“ řekl Deníku pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Netolický, profesí právník, navíc varuje před soudními spory. „Kombinace stavu nebezpečí s opatřeními hygienické stanice jsou sice možná, nicméně už vidím hodně variant, jak ta opatření napadnout u soudu . A jak víme, tak už v říjnu soud taková opatření zrušil,“ připomíná Netolický.

Finanční náklady

Na finanční náklady pro krajskou kasu při vyhlášení stavu nebezpečí upozornila i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Společně s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) jsou svolní k oběma variantám. Tedy jak žádat vládu o dalších 30 dnů nouzového stavu, tak vyhlásit „vlastní“ stav nebezpečí.

„Budeme na tom pracovat celý víkend,“ odhaduje Pecková. Hejtmani navíc upozorňují na to, že nad krajskými hygieniky nemají pravomoc. Takže otevření či zavření jednotlivých provozoven nemohou ovlivnit.

Odběr vzorku pro test na koronavirus. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Co nastane, až skončí nouzový stav. Variant je několik

„Ani ve stavu nebezpečí nemůže hejtman rozhodovat v těchto věcech. Je to plně v kompetenci Krajské hygienické stanice a ministerstva zdravotnictví, které ze zákona nemají povinnost to s hejtmany konzultovat,“ připomíná moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Osobně je zastáncem vládou nařizovaného nouzového stavu. Na konzultaci s krajskou hygieničkou se v pátek chystá i olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).  „Obecně bych měl tendenci spíše povolovat venkovní aktivity a pro indoorové bych chtěl zachovat stávající stav, při kterém jsou uzavřeny,“ naznačil Deníku.

Bez nouzového stavu mimochodem v neděli večer zmizí i policisté z hranic Chebska, Sokolovska a Trutnovska. „Při stavu nebezpečí není možné uzavírat okresy. I tato opatření s vypršením nouzového stavu úplně končí,“ uvedl pro Deník hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN).