Počet aktuálně nakažených stoupal od začátku března do 11. dubna, kdy kulminoval na 4736 případech. Následně počet aktivních případů klesal a přibližně od poloviny května s drobnými výkyvy stagnoval. Opět růst začal v červnu, zejména v jeho druhé polovině. O uplynulém víkendu počet aktuálně nemocných přesáhl dosavadní dubnové maximum. Dnes ráno se dostal na 5046 případů, přes den tedy mírně klesl.

Vojtěch zadal audit této statistiky. Má podezření, že vyléčení se v datech objevují pozdě. "Těch 5000 případů je třeba brát trošku s rezervou. Zadal jsem dnes audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, kteří nejsou vyřazeni," uvedl. Pokud jsou nemocní doma, tak se jejich vyléčení ne vždy v datech objeví.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 66 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 43 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 23 nakažených na 100 tisíc obyvatel. V Libereckém kraji se kvůli zvýšenému počtu nově prokázaných případů vrátí roušky. Od pátku 24. července je budou muset nosit lidé při návštěvě ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně, ve vybraných zařízeních sociálních služeb a například i pracovníci v terénních sociálních službách.

Zhoršuje se také situace v hlavním městě a okolí. V Praze je za posledních sedm dní 14 nakažených na 100 tisíc obyvatel. V Praze-západ je zhruba 17 nakažených a v Praze-východ 16 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Hygienici evidují například 68 nakažených po party v jednom z pražských nočních klubů. Více než padesát lidí se nakazilo přímo v klubu, další nakažení jsou jejich rodinní příslušníci a blízcí.

Klub Techtle Mechtle na Vinohradské ulici
Covidové techtle mechtle. V baru se nakazilo 68 lidí, až 200 míří do karantény

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes večer jedná s Vojtěchem o aktuálním vývoji epidemie. Předseda vlády kritizuje pomalé budování vlastní sítě laboratoří pod kontrolou státu, soukromé podle něj fungují příliš pomalu. Řekl, že se mu vývoj kolem covidu-19 nelíbí a stát asi bude muset konat rychle.

Nemoc covid-19 má u většiny nakažených lehký průběh. Počet hospitalizovaných se dnes snížil o sedm na 141, v těžkém stavu je 22 z nich.