Obhájce předsednické funkce Ivan Bartoš je jedním z pilířů středopravicové vlády Petra Fialy. Prosadil předvolební koalici se STAN, která ale získala jen patnáct procent hlasů a 37 poslaneckých křesel. Těch pirátských jsou jen čtyři, protože voliči dali přednost kandidátům Starostů.

Od říjnové sobotní noci Bartoš poztrácel spoustu energie i příznivců. Nyní se soustředí především na své vládní angažmá, v němž je prioritou digitalizace státní správy a dostupnější bydlení. Volby měly dramatický důsledek na postoje viditelných pirátských tváří. Olga Richterová se stala místopředsedkyní sněmovny, kde zatím příliš nezáří, a do stranického vedení už nekandiduje.

Premiér Petr Fiala
Premiér Petr Fiala: Nemůžeme učitelům a dalším přidat víc. Nemáme na to

Obdobný postup zvolil její bratr, exposlanec Mikuláš Ferjenčík. Dlouholetý místopředseda a představitel autentického pirátství Vojtěch Pikal pozastavil ve straně členství. Nelíbilo se mu, že nový kodex by měl dát zelenou kumulaci poslanecké a ministerské funkce, což je podle Pikala ústupek Ivanu Bartošovi, který ubírá původnímu pirátskému programu na přesvědčivosti.

Kandidáti na nového předsedu PirátůKandidáti na nového předsedu PirátůZdroj: Deník

O místo na výsluní se přihlásil lokální ostravský politik David Witosz a senátor Lukáš Wagenknecht, který je ale známý především coby neúprosný kritik Andreje Babiše a jeho působení na ministerstvu financí i v premiérském křesle. Nejvíc pozornosti (a také nominací) posbírala Jana Michailidu, doktorandka na Přírodovědecké fakultě UK.

Premiér Petr Fiala vystoupil 5. ledna 2022 na tiskové konferenci po jednání vlády.
Penzijní reforma či orientace na EU a NATO. Fialova vláda představila priority

Na pirátské komunikační platformě uvedla, že její „vnitřní přesvědčení je komunistické, ve smyslu původním (demokratickém)“. Na ostrou kritiku Mikuláše Ferjenčíka zareagovala europoslankyně Markéta Gregorová, která ho za to poslala „do pr….“. A vyčinila mu, že se „jen sápe po placených místečkách“. Její hrubý plat přitom činí 225 tisíc korun měsíčně.

Klidné vody

O místopředsednické posty se přihlásilo osmnáct adeptů. Pokud si Piráti zvolí do čela Ivana Bartoše a za jeho zástupce představitele nastupující státní garnitury Profanta či Holomčíka, je jasné, že bouřlivé období mají Piráti za sebou a nyní plují do zajištěných vládních vod.